ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΓΠΚΒ: Οριακά μεγαλύτερη η ύφεση σε σύγκριση με τις προβλέψεις

gpkv-oriaka-megalyteri-i-yfesi-se-sygkrisi-me-tis-provlepseis-561066190

Η «βουτιά» 15,2% του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Η χθεσινή ανακοίνωση των στοιχείων για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του β’ τριμήνου 2020 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή κινήθηκε οριακά χαμηλότερα από τις προβλέψεις που διενήργησε το ΓΠΚΒ στις 16 Απριλίου σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στην ελληνική οικονομία, επισημαίνεται σε άτυπη ενημέρωση του Γραφείου.

Συγκεκριμένα, το ΓΠΚΒ είχε προβλέψει ύφεση 13,7% για το δεύτερο τρίμηνο αντί 15,2% που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ και ΑΕΠ β’ τριμήνου (σε σταθερές τιμές 2010) 42,02 δισ. ευρώ έναντι πραγματοποίησης 41,3 δισ. ευρώ. Η απόκλιση, σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση του ΓΠΚΒ, ανέρχεται στα 754 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στην έκθεση του Απριλίου για τις οικονομικές συνέπειες του Covid-19 επισημαινόταν ότι οι προβλέψεις ήταν αβέβαιες, καθώς τότε δεν ήταν γνωστή ούτε η ένταση, ούτε και η διάρκεια των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην οικονομική δραστηριότητα. Το ΓΠΚΒ τόνιζε στην ειδική έκθεση ότι είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Στη μελέτη του Απριλίου, οι προβλέψεις για την ύφεση κυμαίνονταν μεταξύ 4,4% και 11,1% για το 2020, με έναν πρώτο υπολογισμό για το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων για τη στήριξη πληττόμενων επιχειρήσεων και εργαζομένων στα 5,653 δισ. ευρώ.