Κρίσιμες αποφάσεις για Ευρωζώνη και Ελλάδα στο Eurogroup της Παρασκευής

Κρίσιμες αποφάσεις για Ευρωζώνη και Ελλάδα στο Eurogroup της Παρασκευής

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομία της Ευρωζώνης και οι δράσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης θα τεθούν επί τάπητος στις συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών Ευρωζώνης και Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι συνεδριάζουν την Παρασκευή στο Βερολίνο. Από την πλευρά της, η Αθήνα αναμένει αποφάσεις που θα αποσαφηνίσουν εάν τα περιθώρια δημοσιονομικής ευελιξίας θα ισχύσουν και το 2021, αποφάσεις που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2021.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μεταβαίνει σήμερα στο Βερολίνο, για να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης(Eurogroup) και Ευρωπαϊκής Ένωσης(ECOFIN). Στο περιθώριο των συνεδριάσεων, ο κ. Σταϊκούρας θα έχει σειρά επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Συγκεκριμένα, θα συναντηθεί αύριο το πρωί με τον Γερμανό ομόλογό του, ‘Ολαφ Σολτς, και τον υφυπουργό Οικονομικών και εκπρόσωπο της Γερμανίας στο Euro Working Group, Γιέργκ Κούκις.

Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) στη Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή Ραλφ Μπρίνκχαους, καθώς και με μέλη της επιτροπής προϋπολογισμού της Βουλής από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών θα συναντήσει τον νέο πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόνοχιου.

Την Παρασκευή, ο κ. Σταϊκούρας θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, όπου θα συζητηθούν η οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. και η πορεία εφαρμογής των δράσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης. Στο Eurogroup προβλέπεται να γίνει επίσης συνοπτική αποτίμηση των εθνικών δημοσιονομικών σχεδίων των κρατών-μελών και της δημοσιονομικής κατάστασης της Ευρωζώνης το 2021. Παράλληλα, αναμένεται να συζητηθεί και το εάν θα ισχύσουν και το 2021 τα περιθώρια δημοσιονομικής ευελιξίας, ώστε να μπορέσει το οικονομικό επιτελείο να χαράξει τα επόμενα βήματα στήριξης της οικονομίας και ενίσχυσης επιχειρήσεων και νοικοκυριών που πλήττονται από την πανδημία.

Η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε 14,7% στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ στην Ελλάδα η ύφεση ανήλθε στο 15,2%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή