ΟΜΟΛΟΓΑ

Συνεχίζεται το ράλι των ελληνικών ομολόγων

synechizetai-to-rali-ton-ellinikon-omologon-561109267

Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, καθώς η στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθησυχάζουν τους όποιους προβληματισμούς για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τα υψηλά επίπεδα χρέους εν μέσω πανδημικής κρίσης.

Με το επενδυτικό ενδιαφέρον να ωθεί προς τα πάνω τις τιμές, η απόδοση του 10ετούς, η οποία βρίσκεται σταθερά κάτω από το όριο του 1%, υποχώρησε ενδοσυνεδριακά έως και το 0,881%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Από τις αρχές του έτους, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας στη δεκαετία έχει αποκλιμακωθεί περισσότερο από 50 μονάδες βάσης.

Η ΕΚΤ έχει συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο συμπληρωματικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού(PEPP). Την ίδια στιγμή, η χώρα θα λάβει επιδοτήσεις περίπου 16 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. Η ευρωπαϊκή στήριξη, σε συνδυασμό με τη «δίψα» των επενδυτών για υψηλότερες αποδόσεις σε μια εποχή που μεγάλο ποσοστό των κρατικών ομολόγων από χώρες υψηλής επενδυτικής διαβάθμισης έχουν αρνητικό επιτόκιο, ευνοούν τα σχέδια της κυβέρνησης για την επόμενη έξοδο στις αγορές.

Οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης συνεχίζουν να βαθμολογούν την Ελλάδα στην κατηγορία Junk, ενώ ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ παραμένει σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με τα επίπεδα προ της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ο συνολικός τζίρος στην ΗΔΑΤ ανήλθε στα 4 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, τη στιγμή που τον Σεπτέμβριο του 2004 είχε ξεπεράσει τα 130 δισ. ευρώ.

Στρατηγικοί αναλυτές όπως ο Πιέτ Κρίστιανσεν της Danske Bank προβλέπει ότι το ράλι στις τιμές των ελληνικών κρατικών τίτλων θα συνεχισθεί, δεδομένου ότι οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να πιέζουν προς τα κάτω τα κόστη δανεισμού. Ενδεχόμενη απόφαση της ΕΚΤ να διευρύνει τα μέτρα νομισματικής στήριξης θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στο ελληνικό χρέος.