Γιατί απογειώνονται τα ελληνικά ομόλογα

Γιατί απογειώνονται τα ελληνικά ομόλογα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ελληνικό χρέος παραμένει σταθερά στο ραντάρ των επενδυτών που αναζητούν ευκαιρίες για υψηλότερες αποδόσεις σε έναν κόσμο πολύ χαμηλών έως και αρνητικών επιτοκίων, την ώρα που οι προσδοκίες για νέα μέτρα στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρατούν στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος τα κρατικά ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Με την ισχυρή ζήτηση να τροφοδοτεί το ράλι των τιμών τις τελευταίες εβδομάδες, η απόδοση του 10ετούς έπεσε ακόμη και κάτω από το όριο του 0,80%(στο 0,77%) και το spread στις 135 μονάδες βάσης. Εντυπωσιακή η αποκλιμάκωση των αποδόσεων και στους υπόλοιπους τίτλους, με την απόδοση της 15ετίας κάτω από το 1%. Όπως δείχνουν τα στοιχεία του Bloomberg, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας στη δεκαετία να έχει αποκλιμακωθεί πάνω από 60 μονάδες βάσης από τις αρχές του έτους. 

Η μείωση των αποδόσεων σε ιστορικό ναδίρ εξυπηρετεί τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για τις επόμενες εξόδους στις αγορές, αντλώντας κεφάλαια μέσω των οποίων θα ενισχύσει τα ταμειακά της διαθέσιμα.

Πέραν των προσδοκιών για νέα μέτρα νομισματικής στήριξης από την ΕΚΤ, σε συνδυασμό με τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο όγκος των ομολογιακών εκδόσεων δεν είναι τόσο υψηλός όσο πριν από μερικούς μήνες, με τις περισσότερες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να έχουν υλοποιήσει το 80% ή και περισσότερο του φετινού τους στόχου για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών μέσω εκδόσεων χρέους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Rabobank.

«Το ράλι των ομολόγων της περιφέρειας καταδεικνύει ότι όσο προχωρούμε προς τους τελευταίους μήνες του έτους, δεν εκδίδονται τόσα πολλά ομόλογα, κατά συνέπεια δημιουργείται μια ευνοϊκή δυναμική προσφοράς και ζήτησης», εξηγεί ο Άντριου Σιτς, στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley.

Στην ευρύτερη περιφέρεια, η απόδοση των ιταλικών ομολόγων 10ετούς, 30ετούς και 50ετούς διάρκειας σημείωσαν νέο ιστορικό ναδίρ, με την απόδοση του 10ετούς στο 0,656%, ενώ εάν ληφθεί υπόψη και ο πληθωρισμός, προσεγγίζουν το 0%. Το περιθώριο(spread) έναντι της απόδοσης του αντίστοιχου γερμανικού 10ετούς ομολόγου κινείται στις 120 μονάδες βάσης, ενώ χθες είχε υποχωρήσει στις 117 μονάδες βάσης, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2018.

Κοντά στο μηδέν κινούνται και οι αποδόσεις των αντίστοιχων ισπανικών και πορτογαλικών τίτλων.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου(Bund) έχει υποχωρήσει σε χαμηλό εβδομάδας, στο -0,55%, ενώ το κόστος δανεισμού της Γαλλίας στη δεκαετία υποχώρησε στο -0,29%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή