Μουχαμάντ Γιουνούς: Ο κορωνοϊός ευκαιρία για έναν νέο, πιο δίκαιο και «πράσινο» κόσμο

Μουχαμάντ Γιουνούς: Ο κορωνοϊός ευκαιρία για έναν νέο, πιο δίκαιο και «πράσινο» κόσμο

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ένα «υπερβολικά τολμηρό» όραμα ενός κόσμου μετά την πανδημία του κορωνοϊού κάνει λόγο ο νομπελίστας Μουχαμάντ Γιουνούς. Ο διακεκριμένος οικονομολόγος προτείνει τη σύσταση ενός νέου τύπου τράπεζας που θα στηρίξει εκατομμύρια εργαζομένους που έχουν επηρεασθεί από την πανδημία.

Σύμφωνα μετον Γιουνούς, που αποκαλείται και «τραπεζίτης των φτωχών», η κρίση θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για έναν νέο κόσμο, πιο δίκαιο και πιο «πράσινο» κόσμο, αν και προς το παρόν η κρίση αποτελεί «ωρολογιακή βόμβα».

Ο νομπελίστας οικονομολόγος υπογράμμισε τρεις προτεραιότητες: Την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών και το να αποφευχθεί ένα κύμα ανεργίας, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί με αφανισμό εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Στο πλαίσιο ετήσιας εκδήλωσης του Thomson Reuters Foundation, ο κ. Γιουνούς υπογράμμισε ότι η νόσος Covid-19 έφερε στην επιφάνεια τα τρωτά σημεία της παγκόσμιας οικονομίας και κοινωνίας.

«Όταν όμως φθάνει στο πιο σκοτεινό σημείο, τότε γεννώνται οι πιο λαμπρές ιδέες», πρόσθεσε. «Γιατί να μην πετάξουμε τον παλαιό τρόπο σκέψης; Θα πρέπει να γίνουμε υπερβολικά τολμηροί… να υιοθετήσουμε πράγματα που δεν έχουν έως τώρα εφαρμοσθεί», ανέφερε.

Ο Γιουνούς τιμήθηκε το 2006 με το Νόμπελ Ειρήνης για την Grameen Bank, ενός χρηματοδοτικού οργανισμού που ίδρυσε το 1983 για τη χορήγηση δανείων σε φτωχούς που δεν έχουν πρόσβαση στις mainstream τράπεζες.

Ο οικονομολόγος, με καταγωγή από το Μπαγκλαντές, ανέφερε πως δεν καταλαβαίνει την προθυμία όλων να σπεύσουν να επιστρέψουν στην εποχή προ κορωνοϊού. Ένας κόσμος, όπου το 1% του πληθυσμού κατέχει το 99% του παγκόσμιου πλούτου αποτελεί «ωρολογιακή βόμβα» που θα εκραγεί με οργή, δυσαρέσκεια και πολιτικές ταραχές», προειδοποιεί.

«Γιατί θέλετε να επιστρέψετε σε αυτόν τον κόσμο. Αυτός ο κόσμος είναι ένας τρομερός κόσμος», επισημαίνει, επικαλούμενος μεταξύ άλλων την κλιματική αλλαγή και το ολοένα και μεγαλύτερο χάσμα πλουσίων και φτωχών.

Ο Γιουνούς αντιπροτείνει τον «κόσμο των τριών μηδενικών» -μηδενικές εκπομπές ρύπων, μηδενική συγκέντρωση πλούτου και μηδενική ανεργία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή