Πάνω από 50 προτάσεις για τη στρατηγική ανάπτυξη της Κεφαλαιαγοράς

Πάνω από 50 προτάσεις για τη στρατηγική ανάπτυξη της Κεφαλαιαγοράς

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προσέλκυση περισσότερων επενδυτικών κεφαλαίων και ανάδειξη της Ελλάδας σε χρηματοπιστωτικό κέντρο περιφερειακής εμβέλειας στην περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης βρίσκονται στο επίκεντρο των προτάσεων που κατέθεσε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών. Η αρμόδια επιτροπή διατύπωσε περισσότερες από πενήντα προτάσεις για την ενδυνάμωση της αξιοπιστίας και την ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς κεφαλαίων.

Οι προτάσεις για τη Στρατηγική Ανάπτυξη της Κεφαλαιαγοράς συνιστούν ένα ζωτικής σημασίας κομμάτι στην πολιτική για τον εκσυγχρονισμό του χρηματοοικονομικού συστήματος, το οποίο συγκροτούν δύο θεμελιώδεις πυλώνες, οι τράπεζες και η κεφαλαιαγορά.

Το Σχέδιο για τη «Στρατηγική Ανάπτυξης της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς», το οποίο θα αποτελέσει τη βάση εργασίας για περαιτέρω ευνοϊκές για την αγορά ρυθμίσεις, εκπονείται λίγους μήνες έπειτα από την ψήφιση του καινοτόμου νομοσχεδίου για την εταιρική διακυβέρνηση, που άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση των εισηγμένων εταιριών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι συνεχείς πρωτοβουλίες στον τομέα αυτόν επιβεβαιώνουν το μεγάλο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την τόνωση της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς και το ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει στο νέο κύκλο ανάκαμψης και αναδιάρθρωσης της οικονομίας.

Η προτεινόμενη Στρατηγική Ανάπτυξης της Κεφαλαιαγοράς ορίζεται από την επίτευξη στόχων οι οποίοι βασίζονται σε τέσσερις κεντρικούς άξονες: Ο πρώτος είναι η αύξηση της προσφοράς και της ζήτησης επενδύσεων, για την κάλυψη του επενδυτικού κενού της χώρας. Μεταξύ των άλλων, προτείνονται και φορολογικά κίνητρα για επιχειρήσεις και επενδυτές. Ο δεύτερος είναι οι θεσμικές παρεμβάσεις, για την ενίσχυση, κατά το μέγιστο δυνατό, της αξιοπιστίας και της διαφάνειας στην αγορά. Ο τρίτος είναι η δημιουργία ενός ειδικού πλαισίου, ιδιαίτερα σημαντικού, το οποίο θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις για επενδύσεις στην «πράσινη ανάπτυξη». Και ο τέταρτος άξονας, όπως προβλέπεται στο συγκεκριμένο Σχέδιο, αφορά την ανάπτυξη χρηματοοικονομικής παιδείας, η οποία διευκολύνει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και δεν διαταράσσει την κοινωνική συνοχή. Οι άξονες αυτοί εντάσσονται στην προοπτική των δυναμικών εξελίξεων που διαγράφει η επιταχυνόμενη ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών.

Η άτυπη Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία συστήθηκε από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Ζαββό και στην οποία εκπροσωπήθηκαν οι βασικοί φορείς της Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ., ΕΧΑΕ, ΕΘΕ, ΕΝΕΙΣΕΤ, ΕΕΤ, ΣΜΕΧΑ, ΣΕΠΕΥ, ΣΕΒ), κατέθεσε το κείμενο των προτάσεων, αφενός υπό την προϋπόθεση ελέγχου της συμβατότητας, σχετικά με το εγχώριο και το ευρωπαϊκό πλαίσιο και αφετέρου με επιφύλαξη ως προς την ομοφωνία των φορέων, σχετικά με τη διατύπωση των προτάσεων. Από αυτές, πάντως, ας σημειωθεί ότι πολλές είναι σε στάδιο ωριμότητας. Αυτό σημαίνει πως μπορούν πιθανόν να ενταχθούν στο υπό σχεδιασμό ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, σε μία συγκυρία που η κρίση της πανδημίας ασκεί ιδιαίτερες πιέσεις στην οικονομία της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή