Επιστολή – πρόσκληση προς εργοδότες από ΓΣΕΕ για νέα συλλογική σύμβαση

Επιστολή – πρόσκληση προς εργοδότες από ΓΣΕΕ για νέα συλλογική σύμβαση

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κυρίαρχο αίτημα την αποκατάσταση του δικαιώματος των κοινωνικών εταίρων στη διαμόρφωση των κατώτατων αποδοχών αλλά και την προστασία της απασχόλησης, η ΓΣΕΕ απέστειλε πρόσκληση στους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων ζητώντας την έναρξη της διαπραγμάτευσης για την υπογραφή νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, η αποκατάσταση του θεσμού της ΕΓΣΣΕ είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση και με την προωθούμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόταση οδηγίας «Για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ενωση». 

Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην επιστολή-πρόσκληση, με το άρθρο 13 της πρότασης οδηγίας δίνεται η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να αναθέτουν στους κοινωνικούς εταίρους την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας, εφόσον οι κοινωνικοί εταίροι το ζητήσουν από κοινού. 
Υπενθυμίζεται ότι η Συνομοσπονδία έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της αύξησης των κατώτατων αποδοχών στο 60% του μέσου μισθού, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα κινούνται κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Η ΓΣΕΕ λαμβάνοντας υπόψη και τις πολλαπλές προκλήσεις για τον κόσμο της εργασίας που αναδείχθηκαν και συνεχίζουν να αναδεικνύονται κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, θεωρεί ότι η νέα σύμβαση οφείλει αφενός να αποκατασταθεί ρυθμίζοντας αυτή το ύψος του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, αφετέρου να αναδείξει τον ρυθμιστικό της ρόλο σε θέματα οργάνωσης της εργασίας. Παράλληλα, βέβαια, θα αναζητηθούν σημεία συμφωνίας και σε μια σειρά από θεσμικά αιτήματα, όπως είναι η ίδρυση του εθνικού ταμείου επαγγελματικής ασφάλισης. 

Εν τω μεταξύ, νέα σύμβαση εργασίας με διετή διάρκεια (από 1/1/2020 έως 31/12/2021), η οποία προβλέπει τη διατήρηση των βασικών μισθών, υπέγραψαν οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες του κλάδου μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων ολόκληρης της χώρας. 
Αναλυτικότερα, η νέα σύμβαση –η οποία αφορά περίπου 30.000 επιχειρήσεις και σχεδόν 73.000 εργαζομένους– έχει διάρκεια 2 έτη, ενώ διατηρεί σταθερούς τους βασικούς μισθούς και τα επιδόματα. 

Μάλιστα, με το άρθρο 6 της νέας σύμβασης, θεσμοθετείται το διάλειμμα φαγητού των εργαζομένων εντός του εργάσιμου χρόνου (8ωρου). Παράλληλα τα δύο μέρη μέσω του άρθρου 17 συμφωνούν να προβούν σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες προκειμένου η παρούσα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας να κηρυχθεί γενικώς υποχρεωτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT