Πρόγραμμα «Γέφυρα» και για την επιδότηση επιχειρηματικών δανείων

Πρόγραμμα «Γέφυρα» και για την επιδότηση επιχειρηματικών δανείων

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά το τέλος Μαΐου αναμένεται να είναι διαθέσιμο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το πρόγραμμα «Γέφυρα» για την επιδότηση των επιχειρηματικών δανείων. Για να πάρει σάρκα και οστά η «σκέψη» του υπουργείου Οικονομικών, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών, να συμφωνηθούν τα κριτήρια ένταξης των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα και να στηθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβληθούν οι αιτήσεις και θα γίνουν οι σχετικοί έλεγχοι. 

Μια πλατφόρμα αντίστοιχη με αυτή που έχει δημιουργήσει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων. Δεδομένου, λοιπόν, ότι οι συνθήκες στην αγορά έχουν γίνει πολύ πιεστικές, στην κυβέρνηση αναζητούν τους τρόπους με τους οποίους θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις για να κρατήσουν «πράσινα» τα δάνειά τους μέχρι να λειτουργήσει η «Γέφυρα» των επιχειρηματικών δανείων. 
Στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση να επαναληφθεί το πρόγραμμα επιδότησης των τόκων των επιχειρηματικών δανείων με πόρους από το ΕΣΠΑ –πρόγραμμα αντίστοιχο με αυτό που είχε λειτουργήσει την περασμένη άνοιξη– ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο ο Ευρωπαϊκός Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών να αποφασίσει παράταση της περιόδου αναστολής πληρωμών μέχρι να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες στην αγορά. Με βάση τα ισχύοντα, η μέγιστη περίοδος αναστολών φτάνει στους 9 μήνες, ενώ οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν εξαντλήσει αυτή την περίοδο χάριτος (ή θα την έχουν εξαντλήσει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου).

Η ιδέα του να στηθεί μια «Γέφυρα» και για τα επιχειρηματικά δάνεια αναμένεται να συζητηθεί με τους εκπροσώπους των θεσμών στις 18 Ιανουαρίου, ημερομηνία εκκίνησης των διαβουλεύσεων στο πλαίσιο του επόμενου γύρου μεταμνημονιακής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Οι βασικές αρχές της «Γέφυρας» των επιχειρηματικών δανείων θα είναι αντίστοιχες με αυτές του προγράμματος που υιοθετήθηκε για τα στεγαστικά δάνεια. Δηλαδή:

1. Η κρατική επιδότηση θα καλύπτει όχι μόνο τους τόκους αλλά και σημαντικό κομμάτι του κεφαλαίου. Το ποσοστό της κρατικής επιχορήγησης θα είναι μεγαλύτερο για τα πράσινα επιχειρηματικά δάνεια ενώ για τα κόκκινα δάνεια θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση η επίτευξη συμφωνίας με την τράπεζα για τη ρύθμιση του δανείου.

2. Οι επιδοτούμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Κατ’ αρχάς θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι έχουν πληγεί από την κρίση και αυτό θα εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το ποσοστό μείωσης των πωλήσεών τους μέσα στην πανδημία. Είναι δε πιθανό, το ποσοστό της επιδότησης που θα κάνει το κράτος, να συναρτάται από το ποσοστό μείωσης των πωλήσεων.

3. Ο εκπρόσωπος της επιχείρησης θα υποχρεώνεται να αποδεχθεί άρση του τραπεζικού και του φορολογικού απορρήτου όχι μόνο για την επιχείρησή του αλλά ενδεχομένως και σε επίπεδο φυσικού προσώπου. Οι τράπεζες θα ελέγχουν υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών προκειμένου να τεκμαίρεται ότι το πρόγραμμα δεν αξιοποιείται από επαγγελματίες που έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους με ίδιες δυνάμεις.

4. Οι επιχειρήσεις θα δεσμεύονται ότι μετά τη λήξη της περιόδου επιδότησης των δανείων, θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν το δάνειο για αντίστοιχο της επιδότησης χρονικό διάστημα. Σε αντίθετη περίπτωση, θα καλούνται να επιστρέψουν την κρατική επιχορήγηση.  Η εμπειρία από το πρόγραμμα «Γέφυρα» των στεγαστικών δανείων δείχνει ότι για να λειτουργήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα με συγκεκριμένα και αυστηρά κριτήρια, χρειάζονται μήνες προετοιμασίας. Στη «Γέφυρα» των στεγαστικών δανείων η διαδικασία έχει αρχίσει από τον Αύγουστο, και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου είχαν ξεκινήσει να επιδοτούνται μόλις 38.000 δανειολήπτες σε σύνολο 160.000 αιτήσεων. Βέβαια, πολλοί δανειολήπτες με στεγαστικά έχουν ζητήσει να κάνουν χρήση του δικαιώματός τους για αναστολή πληρωμών, η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και το τέλος Μαρτίου. Ετσι, μεγάλος αριθμός επιδοτήσεων θα ξεκινήσει να καταβάλλεται από τον Απρίλιο και μετά.

Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα εφαρμοστεί άμεσα ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης τόκων από το κράτος, το οποίο ενδέχεται να είναι και πιο γενναιόδωρο από αυτό της άνοιξης. Το υπουργείο Ανάπτυξης ήδη αναζητεί τους πόρους από το ΕΣΠΑ και οι ανακοινώσεις αναμένονται ενδεχομένως και μέσα στον μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή