Άνοιγμα του λιανεμπορίου προσδοκά και το ΥΠΟΙΚ

Άνοιγμα του λιανεμπορίου προσδοκά και το ΥΠΟΙΚ

Κάθε μήνα με κλειστά καταστήματα, αυξάνεται το έλλειμμα κατά 0,7% του ΑΕΠ

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμα κινδύνου εκπέμπει το υπουργείο Οικονομικών, ενόψει του παρατεταμένου lockdown στο λιανικό εμπόριο, καθώς το κόστος για την οικονομία και τον προϋπολογισμό έχει γίνει δυσβάσταχτο.

«Κάθε μήνα με κλειστό λιανεμπόριο, προστίθεται 0,7% του ΑΕΠ στο πρωτογενές έλλειμμα», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου. «Πόσο μπορεί να συνεχιστεί αυτό;».

Τα στοιχεία για την εκτέλεση προϋπολογισμού Ιανουαρίου που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν υπέρβαση ελλείμματος έναντι του στόχου κατά 500 εκατ. ευρώ. Αν όμως υπολογιστεί και το κόστος των αναστολών, που πληρώνονται εκ των υστέρων, η υπέρβαση ανεβαίνει στο 1 δισ. ευρώ περίπου, εξηγούν στο υπουργείο Οικονομικών. Ποσό που αντιστοιχεί στο 0,7% του ΑΕΠ. Το ίδιο θα συμβεί και τον Φεβρουάριο. Επομένως, στους δύο μόνο πρώτους μήνες του χρόνου, το έλλειμμα έχει ήδη επιβαρυνθεί κατά 1,4% του ΑΕΠ. Από  το 3,9% του ΑΕΠ που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2021, βρίσκεται ήδη στο 5,3% του ΑΕΠ, αν δεν αλλάξει τίποτα ώς το τέλος του χρόνου.

Αντίστοιχη επιβάρυνση ίσως προκύψει και από τον τουρισμό, καθώς ο προϋπολογισμός έχει συνταχθεί με την παραδοχή για 60% των εισπράξεων του 2019, ενώ τώρα δείχνει πιο πιθανό ένα ποσοστό 40%. Αλλά ακόμη είναι νωρίς να μιλάει κανείς για τον τουρισμό.

Η αγωνία των στελεχών του οικονομικού επιτελείου είναι τι θα γίνει τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.  Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει άνοιγμα και κλείσιμο ανά δεκαπενθήμερο τον Μάρτιο και στη συνέχεια άνοιγμα και της εστίασης σταδιακά από τον Απρίλιο, αλλά ακόμη τίποτα δεν μπορεί να είναι σίγουρο.
Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, το κλείσιμο του λιανεμπορίου φέτος επηρεάζει και τον προϋπολογισμό  του 2022, αφού αντανακλάται σε μειωμένα φορολογικά έσοδα την επόμενη χρονιά.

Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται, επιπλέον, στην άβολη θέση αυτή την περίοδο να πρέπει να συντάξει ένα νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο 2022-2025, όπως ζήτησε η Κομισιόν από όλα τα κράτη-μέλη, την ώρα κατά την οποία κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ούτε καν τι θα γίνει τον επόμενο μήνα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τους λόγους της που το ζητεί, καθώς θέλει να διαμορφώσει εικόνα για το μέλλον των ευρωπαϊκών οικονομιών, ώστε να εισηγηθεί τις κατάλληλες αλλαγές  στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.  Η άσκηση, όμως, για τα κράτη-μέλη δεν θα είναι εύκολη. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σκοπεύουν να περιοριστούν στο βασικό σενάριο, χωρίς επιπλέον μέτρα και να βασιστούν σε όσο γίνεται πιο ρεαλιστικές παραδοχές. Προς το παρόν, τα φουσκωμένα ελλείμματα και το χρέος είναι ανεκτά από την Ε.Ε., από τη στιγμή κατά την οποία ισχύει η ρήτρα γενικής διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί –λίγο ώς πολύ– και το 2022.

Στη συνέχεια, όμως, τα ελλείμματα πρέπει να παραχωρήσουν και πάλι τη θέση τους σε πλεονάσματα. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, πιστεύει πως προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας είναι αφενός να διατηρηθεί η κουλτούρα πληρωμών και αφετέρου να μην αλλάξει η δομή του προϋπολογισμού με μόνιμα μέτρα.

Ο ίδιος διαμηνύει σε συνομιλητές του, ότι ενόψει του «απογαλακτισμού» των επιχειρήσεων από τα μέτρα στήριξης, τον απασχολεί ιδιαιτέρως η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης.  Η Ελλάδα τα πήγε σχετικά καλά στον τομέα αυτό, χάρη και στις ρήτρες μη απόλυσης που συνόδευαν τα μέτρα στήριξης, κυρίως την επιστρεπτέα προκαταβολή, αλλά καθώς τα μέτρα θα αποσύρονται, ο κίνδυνος απολύσεων θα αυξάνεται, ιδίως αν υπάρξει ένα κύμα λουκέτων στην αγορά.

Για να περιορίσει τον κίνδυνο, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να επιβάλει ανάλογη ρήτρα και στα μέτρα εξόδου από την πανδημία, ξεκινώντας από την επιδότηση παγίων δαπανών. «Η επιδότηση παγίων δαπανών θα έχει μεγάλη στόχευση στη διατήρηση της απασχόλησης», διαμηνύουν στο υπουργείο Οικονομικών. Το μέτρο αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθεί τον επόμενο μήνα και θα έχει έναν προϋπολογισμό της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των παγίων δαπανών που θα επιδοτούνται θα είναι και οι μισθοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή