ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανω του 10% η μείωση του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο, εκτιμά το ΚΕΠΕ

Υφεση άνω του 10% προβλέπει το ΚΕΠΕ το α΄ τρίμηνο του 2021, ενώ για το δεύτερο τρίμηνο εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα περάσει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης.

ano-toy-10-i-meiosi-toy-aep-to-a-trimino-ektima-to-kepe-561278719

Υφεση άνω του 10% προβλέπει το ΚΕΠΕ το α΄ τρίμηνο του 2021, ενώ για το δεύτερο τρίμηνο εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα περάσει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του σοκ της πανδημίας στην οικονομία θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 10,4% για το πρώτο τρίμηνο του 2021, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Στη συνέχεια η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα επιστρέψει σε θετικό ρυθμό μεταβολής ύψους 3% στο δεύτερο τρίμηνο του 2021. Εντούτοις, η δυσμενής πρόβλεψη για το πρώτο τρίμηνο είναι καθοριστική για τον ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ στο πρώτο εξάμηνο του 2021, ο οποίος εκτιμάται στο -3,7%. Βαρύ είναι το αποτύπωμα της πανδημίας και στα μεγέθη του 2020, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΚΕΠΕ ο μέσος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ για το δεύτερο εξάμηνο του 2020 εκτιμάται στο -12,8%, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής για το σύνολο του 2020 προβλέπεται στο -9,9%.

Οπως επισημαίνεται στη σχετική ανάλυση, ο εκτιμώμενος μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής για το 2020 ενσωματώνει, από τη μία πλευρά, τα δημοσιευμένα (προσωρινά) στοιχεία για το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2020, σύμφωνα με τα οποία το ΑΕΠ συρρικνώθηκε στο τρίτο τρίμηνο του έτους κατά -11,7% (σε όρους αλυσωτών δεικτών όγκου), σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Από την άλλη πλευρά, εμπεριέχει την εκτίμηση για αρνητικό ρυθμό μεταβολής -14% για το τέταρτο τρίμηνο του 2020, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Οι προβλέψεις για το 2020 και το πρώτο εξάμηνο του 2021 σηματοδοτούν την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στη χώρα ως απόρροια της έλευσης και διάρκειας της πανδημίας COVID-19 και συμβαδίζουν με την πρόσφατη πορεία των ενσωματωμένων στοιχείων. Αναλυτικότερα, η εν λόγω γενική αξιολόγηση του εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος συνάδει με την πρόσφατη εξέλιξη των βασικών συνιστωσών του ΑΕΠ, καθώς και ενός σημαντικού αριθμού οικονομικών μεταβλητών, όπως διακρίνεται από τις παρατηρήσεις σε μη εποχικά και ημερολογιακά διορθωμένη βάση, που αφορούν το τρίτο τρίμηνο του 2020, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

Πιο αναλυτικά, μεγάλη πτώση με διψήφιους αρνητικούς ρυθμούς μεταβολής κατέγραψαν για δεύτερη συνεχόμενη περίοδο οι εξαγωγές και εισαγωγές υπηρεσιών, με τη δυσμενέστερη εξέλιξη να αφορά τις εξαγωγές υπηρεσιών. Πτωτικά κινήθηκαν και οι εισαγωγές αγαθών. Δυσμενείς εξελίξεις χαρακτήρισαν τον Γενικό Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής και τον Γενικό Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (συνολική, εσωτερική και εξωτερική αγορά), καθώς και μια σειρά από τους συνδεόμενους υποδείκτες. Οι αρνητικές ποσοστιαίες μεταβολές που καταγράφηκαν ήταν δυσμενέστερες κυρίως για τις κατηγορίες της ενέργειας και των μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών (στην τελευταία περίπτωση με εξαίρεση τον Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία για την εξωτερική αγορά). Και ο Γενικός Δείκτης Ογκου στο Λιανικό Εμπόριο σημείωσε κάμψη, προκαλούμενη από την πτωτική πορεία των υποδεικτών στις κατηγορίες μεγάλων καταστημάτων τροφίμων, καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων, τροφίμων – ποτών – καπνού και ένδυσης – υπόδησης. Ιδιαίτερα δυσμενής σε όρους της καταγραφόμενης αρνητικής ποσοστιαίας μεταβολής υπήρξε η εξέλιξη των εισπράξεων από μεταφορές, αλλά κυρίως των ταξιδιωτικών εισπράξεων, που άγγιξε το -72,1%.