Το στοίχημα του 1 δισ. ευρώ της Πειραιώς και το ΤΧΣ

Το στοίχημα του 1 δισ. ευρώ της Πειραιώς και το ΤΧΣ

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μειώνει το μερίδιο του Ταμείου κάτω από το 33,3%

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ποσοστό πολύ χαμηλότερο της καταστατικής μειοψηφίας του 33,3% μπορεί να μειωθεί η συμμετοχή του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) ύψους 1 δισ. ευρώ που δρομολογείται για τα μέσα Απριλίου. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να επιβεβαιωθεί το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από ιδιώτες και κυρίως να υπάρξει βασικός επενδυτής (anchor investor), που θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ, αγοράζοντας ένα σημαντικό ποσοστό των μετοχών της τράπεζας.

Η προοπτική αυτή αποτελεί στόχο της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό αξιωματούχο και πρόθεση της κυβέρνησης, που επιδιώκει την απεμπλοκή του κράτους από τις τράπεζες. Από την άλλη πλευρά, το ΤΧΣ θέλει, μειώνοντας το ποσοστό του κάτω από την καταστατική μειοψηφία, να δώσει το σήμα στους ιδιώτες επενδυτές ότι δεν έχει πρόθεση να λειτουργήσει ως «εμπόδιο» στην επόμενη μέρα της ιδιωτικοποίησης της τράπεζας. Από την άλλη, ωστόσο, είναι υποχρεωμένο να συνυπολογίσει τις δυνατότητες ανάκτησης μέρους των απωλειών του από τις αποδόσεις της «νέας» Τράπεζας Πειραιώς, όπως αυτή θα διαμορφωθεί μετά την υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης που ανακοίνωσε η διοίκηση την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι η παρουσία του Ταμείου στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, συνιστά παρέκκλιση από την κανονικότητα και λειτουργεί αποτρεπτικά στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων. Τονίζουν δε ότι ο χρόνος για την απεμπλοκή του Δημοσίου και την επιτυχή προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων είναι ο πλέον κατάλληλος. Ποτέ στην ιστορία δεν είχαμε τόσο επεκτατική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική στον κόσμο, λένε. Δέλεαρ θα αποτελέσει τόσο η τιμή στην οποία θα υλοποιηθεί η ΑΜΚ όσο και το επιχειρηματικό αφήγημα της τράπεζας, που προβλέπει την πλήρη εξυγίανσή της μέσω δύο νέων τιτλοποιήσεων (με την κωδική ονομασία Sunrise) συνολικού ύψους 11 δισ., καθώς και πρόσθετων ενεργειών που θα ενισχύσουν τα κεφάλαια κατά 1,6 δισ. 

Με βάση το επιχειρηματικό πλάνο που ανέλυσε ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου, η τράπεζα θα πετύχει θετική απόδοση ενσώματων κεφαλαίων και συγκεκριμένα στο 5% σε ένα χρόνο και πάνω από το 10% έως το 2024. Το πλάνο προβλέπει –μέσω της τιτλοποίησης που χωρίζεται σε δύο φάσεις– τη μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ποσοστό κάτω από το 10% έως τα τέλη του 2021 και στο 3% –δηλαδή στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο– το 2024. 

Συγκεκριμένα, ο δείκτης NPE θα μειωθεί από το 35% που είναι μετά την ολοκλήρωση των δύο τιτλοπoιήσεων Phoenix και Vega συνολικής αξίας 6,9 δισ. (45% στα τέλη του 2020 πριν από την ολοκλήρωση των δύο συναλλαγών), στο 22% μέσω της ολοκλήρωσης της πρώτης τιτλοποίησης των 7,2 δισ. (Sunrise 1) και στο 10% μέσω της δεύτερης τιτλοποίησης (Sunrise 2). Η περαιτέρω μείωση στο 3% θα επιτευχθεί μέσω πωλήσεων τριών ακόμη χαρτοφυλακίων «κόκκινων» δανείων συνολικής αξίας 1,4 δισ. Η δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα απελευθερώσει προβλέψεις που απομειώνουν σήμερα την κερδοφορία της τράπεζας και συγκεκριμένα από το 1,3 δισ. που ήταν στα τέλη του 2020 στα 400 εκατ. το 2021 και στα 300 εκατ. το 2024.

Η διοίκηση της τράπεζας πρόκειται, αφού προηγουμένως λάβει τις αναγκαίες εγκρίσεις κατά την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων που έχει συγκληθεί για τις 7 Απριλίου, να ανακοινώσει το εύρος τιμών για τη διάθεση των μετοχών και το βιβλίο προσφορών που αναμένεται να ανοίξει στα μέσα Απριλίου. Στο πλαίσιο της αύξησης θα προηγηθεί αύξηση της ονομαστικής αξίας ανά μετοχή από τα 6 στα 99 ευρώ και παράλληλη μείωση του αριθμού των μετοχών από 831.059.164 σε 50.367.223, με αναλογία 16,5 υφιστάμενες μετοχές σε 1 νέα. Στη συνέχεια και προς διευκόλυνση της αύξησης θα υπάρξει μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από τα 99 ευρώ σε 1 ευρώ. Με τη μείωση επιτυγχάνεται επίσης ο σχηματισμός ειδικού αποθεματικού, ύψους 4,9 δισ., που θα χρησιμοποιηθεί για συμψηφισμό συσσωρευμένων ζημιών.

Οι όροι της αύξησης θα είναι οι εξής:

• Ταυτόχρονη διαδικασία σε Ελλάδα και εξωτερικό.

• Ιδιωτική τοποθέτηση μέσω βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό και δημόσια προσφορά στην Ελλάδα.

• Επιμερισμός (ενδεικτικά) της κατανομής για τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα σε υφιστάμενους μετόχους.

• Καθορισμός εύρους τιμών για την εγγραφή στο βιβλίο προσφορών και τη δημόσια προσφορά.

• Η τιμή διάθεσης θα καθοριστεί από το βιβλίο προσφορών στην ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και θα είναι κοινή και για τα δύο σκέλη της ΑΜΚ, δηλαδή την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα.

• Στην Ελλάδα οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα εγγράφονται υποχρεωτικά στην ανώτατη τιμή του εύρους.

• Η προνομιακή κατανομή σε υφιστάμενους μετόχους θα αφορά μόνο τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα, όχι την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό.

• Η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα θα διακρίνεται σε δύο υποκατηγορίες, δηλαδή σε μη ειδικούς επενδυτές και ειδικούς επενδυτές που είναι υφιστάμενοι μέτοχοι, με τη δυνατότητα μεταφοράς μετοχών μεταξύ των κατηγοριών σε περίπτωση αδιάθετων μετοχών κάποιας κατηγορίας

• Η προνομιακή κατανομή των υφιστάμενων μετόχων που αναμένεται να αποφασιστεί από το Δ.Σ. θα ισχύει τόσο για τους μη ειδικούς όσο και για τους ειδικούς επενδυτές που θα συμμετάσχουν στη Δ.Π. στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή