«Στη σωστή κατεύθυνση τα 5.000 ευρώ για την κατασκευή e-shop. Αλλά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα»

«Στη σωστή κατεύθυνση τα 5.000 ευρώ για την κατασκευή e-shop. Αλλά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα»

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι γεγονός ότι η πανδημία επιτάχυνε δραστικά τη διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπορίου φέρνοντας στο σήμερα, το ρυθμό ανάπτυξης που προβλεπόταν για το 2025. 

Ο αριθμός των e- shoppers εκτοξεύθηκε ενώ οι τζίροι και τα κέρδη στο e-Commerce συγκράτησαν τον λιανεμπορικό τζίρο από τον κατήφορο που επέφερε το κλείσιμο των φυσικών καταστημάτων.

Όσοι βρέθηκαν απροετοίμαστοι στο α’ lockdown, αναγκάστηκαν να επιταχύνουν και με συνοπτικές διαδικασίες μέσα στο καλοκαίρι του ’20 άνοιξαν τον δικό τους δρόμο σε έναν κλάδο που ακόμα είναι σε διαμόρφωση και κάθε επιχείρηση  καλείται να χαράξει τη δική της στρατηγική επιβίωσης σε αυτό.

Από τον Ιανουάριο του 2020 έως σήμερα, οι ηλεκτρονικές πωλήσεις σημειώνουν – σύμφωνα με το ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών – μεσοσταθμική αύξηση της τάξεως του 30%. Μια αύξηση που ήρθε από τις συνθήκες αλλά που η διατηρισιμότητά των κεκτημένων συναρτάται εύλογα, με το κυρίαρχο στοίχημα: Αυτό της Εμπιστοσύνης.

Οι νέοι καταναλωτές για να «χτίσουν» πιστότητα» χρειάζονται ποιοτικό προϊόν, εξαιρετική εμπειρία πλοήγησης, ταχύτητα φόρτωσης του e-shop, στοχευμένη διαφήμιση και φυσικά δυνατό last mile εκεί που «πόνεσε» και συνεχίζει να πονάει η Αγορά. Μα πάνω από όλα, αξιοπιστία.

Στη σωστή κατεύθυνση το 5χίλιαρο

Το κυβερνητικό πρόγραμμα επιδότησης μέσω ΕΣΠΑ για τη δημιουργία e-shop βρίσκεται σαφώς στη σωστή κατεύθυνση. Το ποσόν των 5.000 ευρώ ενδεχομένως να φτάνει και …να περισσεύει για να αποκτήσει ένα μικρό κατάστημα μια θέση στον ήλιο του e-Commerce. 

Οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής περιγράφουν περίτρανα την ανάγκη πρόσβασης των μικρών λιανεμπόρων στη νέα εποχή.

Όμως σε όρους Αγοράς είναι γνωστό ότι η κατασκευή e-shop δεν αρκεί, τουναντίον αποτελεί μόνο την αρχή για το «μεγάλο ταξίδι» στο e-επιχειρείν και πολύ σύντομα οι επιχειρηματίες θα αντιληφθούν ότι…τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.  

Όπως ακριβώς η ενοικίαση ενός «γυμνού», άδειου, φυσικού καταστήματος και η προμήθεια εμπορεύματος δεν  ισοδυναμεί με άνοιγμα της επιχείρησης στο κοινό, έτσι και το e-shop απαιτεί πολύ περισσότερες ενέργειες για να μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Η μέχρι σήμερα «συζήτηση» στη δημόσια σφαίρα, δημιουργεί επικίνδυνες ψευδαισθήσεις, σε ένα μεγάλο μέρος των υπό ψηφιοποίηση επιχειρήσεων λιανεμπορίου. H αξιοποίηση του 5χίλαρου της επιδότησης δεν πρέπει να προσφέρει στον καταστηματάρχη την αίσθηση ότι αυτό αρκεί για να αισθάνεται πως έχει μεταβεί στην phygital εκδοχή του καταστήματός του. Πρέπει να ξέρει ότι απαιτούνται επενδύσεις κεφαλαίων, χρόνου και τεχνογνωσίας για την διεύρυνση του stock, για συνεργασίες με courier, για την προβολή σε Google Ads και Social Media, για την εκπαίδευση του προσωπικού κ.ο.κ. 

Μια ιδέα θα βοηθούσε στην κατανόηση της επιλογής να τοποθετήσει κανείς το κατάστημά του στο διαδίκτυο θα ήταν η επιδότηση να προβλέπει και ένα voucher εκπαίδευσης.

Θα έλεγε κανείς ότι η ψηφιοποίηση του παραδοσιακού λιανεμπορίου θα μπορούσε να το προφυλάξει από το βάθεμα της απώλειας πωλήσεων άρα και μονάδων βιωσιμότητάς. Εν προκειμένω ο «εχθρός» είναι το τυπικό e-commerce το οποίο γνωρίζει καλύτερα τις βέλτιστες πρακτικές και έτσι έχει ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε αυτόν το στίβο.

Το food delivery είναι ένα παράδειγμα που άλλαξε τη βασική μέθοδο «παραγωγής» πελατών. Από τη διανομή εντύπων, στις e-πλατφόρμες παραγγελιών. Δεν είναι ακριβώς ίδιο με το υπόλοιπο λιανεμπόριο αλλά η αναλογίες των cases είναι εκεί. Όποιος δεν θέλει να τις δει, είναι καταδικασμένος να ζήσει τις επιπτώσεις.

Ακριβό σπορ το κορυφαίο e-Commerce 

Για τους γνωρίζοντες δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις ότι το e-Commerce συνιστά αρκετά ακριβό σπορ. Είναι καλό να υπάρχει η κατανόηση του «μέτρου» για  τη λειτουργία μιας e-commerce επιχείρησης με σοβαρές προδιαγραφές βιωσιμότητας. Απαιτούνται κεφάλαια πολλαπλάσια του 5χίλιαρου που  κυμαίνονται από 75.000 έως 125.000 ευρώ. Από το κεφάλαιο αυτό, τα 70.000 ευρώ καταβάλλονται άπαξ και συντηρούν το site για έναν περίπου χρόνο ενώ το υπόλοιπο (50.000 ευρώ) αφορά σε λειτουργικά έξοδα.

Ο «λογαριασμός» σε καμία περίπτωση δεν έχει την πρόθεση να αποθαρρύνει νέους παίκτες να μπουν στην αγορά. αλλά να τους κάνει σαφέστερες τις αναλογίες του με τι «καράβι» βγαίνουν στην «ανοικτή θάλασσα». 

Η αγορά θα καλωσορίσει τους νέους παίκτες που έρχονται να συμπληρώσουν το παζλ του εμπορίου στο online περιβάλλον από τη θετική κυβερνητική πρωτοβουλία.

Στο νέο οικοσύστημα χωρούν όλοι. Τόσο τα συνοικιακά e-shops που γεννιούνται στη «θερμοκοιτίδα» της επιδότησης όσο και τα μεγάλα e-shops στα οποία εταιρείες όπως η δική μας σερβίρουν τις υπηρεσίες τους.

Με μια φράση: Το  5χίλιαρο δημιουργεί απλούς δρομείς που ενδεχομένως να μπορούν να διατηρήσουν τη φόρμα τους (τα έσοδά τους). Για αληθινούς πρωταθλητές όμως στο e-Commerce σίγουρα πρέπει να επενδύσει κανείς πολλά περισσότερα. Σε οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, σε υψηλή Τεχνολογία και φυσικά σε εκπαίδευση.

*Ο Θανάσης Καμέας είναι Founder και CEO του Plushost.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή