ΥΠΟΙΚ: Ετοιμάζει επανέκδοση 10ετούς ομολόγου

ΥΠΟΙΚ: Ετοιμάζει επανέκδοση 10ετούς ομολόγου

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου προχωρά το ελληνικό δημόσιο, σε μία προσπάθεια να αξιοποιήσει τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς. 

Σύμφωνα με το Reuters, ως κύριοι ανάδοχοι θα ενεργήσουν οι τράπεζες BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE, HSBC, J.P. Morgan και Nomura. Η έκδοση για τον τίτλο, λήξεως 18 Ιουνίου του 2031 (είχε εκδοθεί στις αρχές του 2021 με επιτόκιο 1,956%), θα πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Η δρομολογούμενη έξοδος είναι η τέταρτη από την αρχή του έτους και συμπίπτει με την υποχώρηση των spreads (η διαφορά της απόδοσης μεταξύ των γερμανικών και των ελληνικών 10ετών ομολόγων) στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008. Άλλωστε, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κινείται σήμερα στο 0,821% και του 5ετούς ομολόγου στο 0,113%.

Στις αρχές Μαΐου, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) είχε προχωρήσει στην έκδοση 5ετούς ομολόγου, αντλώντας περί τα 2,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο πολύ κοντά στο 0,2% (το χαμηλότερο όλων των εποχών).

Στις αρχές του 2021 είχαν προηγηθεί ακόμη δύο δημοπρασίες ομολόγων, καθώς είχαμε αντλήσει 3,5 δισ. ευρώ (με επιτόκιο 0,807%) από την έκδοση 10ετούς ομολόγου και 2,5 δισ. ευρώ (με επιτόκιο 1,956%) από την έκδοση 30ετούς ομολόγου. 

Το ελληνικό δημοσιο είχε καταφέρει, επίσης, να αντλήσει σχεδόν 3 δισ. ευρώ, μέσω του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων με τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες. 

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο το υπουργείο Οικονομικών είχε προαναγγείλει την άντληση συνολικά 8 έως 12 δισ. ευρώ από τις αγορές, με στόχο την χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης της πανδημίας.

Διαβάστε περισσότερα στο moneyreview.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή