Στο 20% του 2019 τα τουριστικά έσοδα το πρώτο εξάμηνο

Στο 20% του 2019 τα τουριστικά έσοδα το πρώτο εξάμηνο

Οι πρώτες ενδείξεις για ενίσχυση της οικονομίας από την τουριστική δραστηριότητα φάνηκαν τον Ιούνιο

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρώτες ενδείξεις για ενίσχυση της οικονομίας από την τουριστική δραστηριότητα φάνηκαν τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο πληρωμών, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών σημείωσε αύξηση τον Ιούνιο του 2021, η οποία οφείλεται στη βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου.

Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αξιοσημείωτη αύξηση, ως αποτέλεσμα επιδράσεων βάσει σύγκρισης, δηλαδή λόγω των χαμηλών επιπέδων τους το 2020. Ωστόσο, οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν σε επίπεδο που αντιστοιχεί μόλις στο 31% των εισπράξεων του ίδιου μήνα του 2019.

Για ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο του 2021 οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών μειώθηκαν κατά 20,4% (πέρυσι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος ήταν ενεργοί τουριστικά μήνες, καθώς δεν είχε ακόμα ενσκήψει η πανδημία και τα μέτρα περιορισμού της), ενώ οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 51,0% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020, αντιπροσωπεύοντας όμως μόλις το 20% των εισπράξεων του 2019.

Ομως ο Ιούλιος και ο Αύγουστος αναμένεται να είναι σημαντικά βελτιωμένοι. Σύμφωνα μάλιστα με νέα μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας που εστιάζει στον κρίσιμο δείκτη των διεθνών αεροπορικών αφίξεων, ο Ιούνιος 2021 ανέκτησε το 1/3 του επιπέδου 2019 (έναντι ποσοστού ανάκτησης 3% για τον Ιούνιο 2020) και ο Ιούλιος 2021 φαίνεται να προσέγγισε ανάκτηση κοντά στα 2/3 του επιπέδου 2019 (έναντι ποσοστού ανάκτησης 29% για τον Ιούλιο 2020).

«Αν υποθέσουμε ότι τα υγειονομικά δεδομένα θα ακολουθήσουν μια ανάλογη με την περυσινή πορεία, τότε το 2021 θα κλείσει με ποσοστό ανάκτησης της τάξης του 50% του επιπέδου 2019», εκτιμούν οι συντάκτες της μελέτης. Δεδομένης της υψηλής συσχέτισης των αεροπορικών αφίξεων με τις τουριστικές εισπράξεις (με συντελεστή άνω του 90%), ένα αντίστοιχο ποσοστό ανάκτησης (δηλαδή, 50% του 2019) θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένας εφικτός στόχος για τις εισπράξεις της χρονιάς, προσθέτουν.  Επίπεδο που είναι συναφές με τους στόχους του προϋπολογισμού του κράτους.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή