Μετατίθεται για το 2023 η δημοσιοποίηση ονομάτων οφειλετών

Μετατίθεται για το 2023 η δημοσιοποίηση ονομάτων οφειλετών

Ανατροπή της τελευταίας στιγμής από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, τα οποία αποφάσισαν τη μετάθεση κατά ένα έτος της δημοσιοποίησης της λίστας οφειλετών

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανατροπή της τελευταίας στιγμής από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, τα οποία αποφάσισαν τη μετάθεση κατά ένα έτος της δημοσιοποίησης της λίστας οφειλετών. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες οφειλέτες θα γλιτώσουν τη διαπόμπευση, ενώ ταυτόχρονα τους δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν σε κάποια από τις ρυθμίσεις που «τρέχουν» από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Συγκεκριμένα, στην απόφαση αναφέρεται: «Εξαιρετικά, για τα ημερολογιακά έτη 2020, 2021, 2022 και 2023, οι καταστάσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί επικαιροποιούνται μέχρι την 30ή Ιουνίου 2023».

Στα τέλη Μαΐου το υπουργείο Εργασίας είχε εκδώσει σχετική εγκύκλιο με την οποία καλούσε τους οφειλέτες με χρέη άνω των 150.000 ευρώ να τακτοποιήσουν τα χρέη τους μέχρι τις 21 Ιουνίου για να γλιτώσουν τη δημοσιοποίηση των στοιχείων τους. Και ενώ η σχετική λίστα θα έπρεπε να είναι ήδη αναρτημένη στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, αποφασίστηκε για τρίτη συνεχή χρονιά η ματαίωσή της. Τα προηγούμενα χρόνια και συγκεκριμένα τη διετία 2020-2021 δεν είχε εκδοθεί η λίστα εξαιτίας των προβλημάτων επιχειρήσεων, επαγγελματιών και νοικοκυριών, συνεπεία της υγειονομικής κρίσης.

Σημειώνεται ότι στις εν λόγω καταστάσεις περιλαμβάνονται οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ και την εφορία, οι οποίες υπερβαίνουν σε κύρια εισφορά (κεφάλαιο) ή οφειλή τις 150.000 ευρώ και η καταβολή τους βρίσκεται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους, δηλαδή ανάγονται σε χρονική περίοδο προγενέστερη του ημερολογιακού έτους που προηγείται της ημερομηνίας δημοσιοποίησης.

Σύμφωνα με τον νόμο εξαιρούνται της δημοσιοποίησης:

– Οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής.

Το υπουργείο Εργασίας είχε δώσει προθεσμία έως 21 Ιουνίου για ρύθμιση οφειλών άνω των 150.000 ευρώ.

– Οι οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου.

– Οι οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης.

– Οι οφειλές αποβιωσάντων ή ανηλίκων.

– Οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2017 είχε εκδοθεί η πρώτη κοινή λίστα με 22.992 οφειλέτες του ελληνικού Δημοσίου. Συγκεκριμένα, τα ονόματα είχαν αναρτηθεί στο www.aade.gr και αφορούσαν 8.909 φυσικά πρόσωπα και 14.083 επιχειρήσεις οφειλέτες του Δημοσίου ή και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης με βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των 150.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT