Ρεκόρ τζίρου τον Μάιο στον κλάδο των καταλυμάτων

Ρεκόρ τζίρου τον Μάιο στον κλάδο των καταλυμάτων

Το μισό δισεκατομμύριο ευρώ ξεπέρασε για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2019 ο τζίρος του κλάδου καταλυμάτων τον Μάιο του 2022, στοιχείο που αποτελεί μια ακόμη ένδειξη για τα έσοδα – ρεκόρ που αναμένονται φέτος από την αυξημένη τουριστική κίνηση

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μισό δισεκατομμύριο ευρώ ξεπέρασε για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2019 ο τζίρος του κλάδου καταλυμάτων τον Μάιο του 2022, στοιχείο που αποτελεί μια ακόμη ένδειξη για τα έσοδα – ρεκόρ που αναμένονται φέτος από την αυξημένη τουριστική κίνηση. Με αυξημένα έσοδα σε σύγκριση με τον τελευταίο Μάιο προ πανδημίας, τον Μάιο του 2019, έκλεισε και ο κλάδος της εστίασης. Σε αμφότερους τους κλάδους, πάντως, θα πρέπει να συνυπολογισθεί στον αυξημένο τζίρο και η επίδραση του πληθωρισμού.

Ξεπέρασαν για πρώτη φορά το μισό δισ. ευρώ – Υψηλές επιδόσεις και στην εστίαση.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο καταλυμάτων και έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων –και για τις οποίες επομένως υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση– διαμορφώθηκε τον Μάιο του 2022 σε 554,87 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τζίρο πενταπλάσιο σε σύγκριση με αυτόν του περυσινού Μαΐου (105,78 εκατ. ευρώ), καθώς τα καταλύματα ήταν πέρυσι ανοιχτά, όμως υπήρχαν πολλοί περιορισμοί για τους τουρίστες από το εξωτερικό, ενώ στο εσωτερικό οι μετακινήσεις από νομό σε νομό ήταν απαγορευμένες έως τα μέσα Μαΐου. Τον Μάιο του 2019 ο τζίρος στον εν λόγω κλάδο είχε διαμορφωθεί σε 528,09 εκατ. ευρώ, ενώ τον Μάιο του 2020 ο τζίρος ήταν μόλις 17,81 εκατ. ευρώ.

Ο τζίρος των επιχειρήσεων στον κλάδο της εστίασης διαμορφώθηκε τον Μάιο του 2022 σε 179,12 εκατ. ευρώ έναντι 108,85 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2021. Διευκρινίζεται ότι και σε αυτή την περίπτωση τα στοιχεία αφορούν μόνο τις επιχειρήσεις εκείνες που έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων. Υπενθυμίζεται ότι ο κλάδος της εστίασης υπό την έννοια της παροχής υπηρεσιών σερβιρίσματος (καθώς λειτουργούσαν οι υπηρεσίες της διανομής κατ’ οίκον και της παραλαβής από το κατάστημα) στον χώρο του καταστήματος ξεκίνησε να λειτουργεί πέρυσι στις 3 Μαΐου. Ωστόσο, οι περιορισμοί ήταν πολλοί στην αρχή σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ατόμων, τις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών κ.ά. Τον Μάιο του 2019 ο τζίρος στον κλάδο της εστίασης είχε διαμορφωθεί σε 141,86 εκατ. ευρώ, ενώ τον Μάιο του 2020 σε 60,35 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή