Δεν επηρεάζει τη μείωση των κόκκινων δανείων η τρέχουσα κρίση

Δεν επηρεάζει τη μείωση των κόκκινων δανείων η τρέχουσα κρίση

Η τρέχουσα κατάσταση στο μέτωπο της οικονομίας και της γεωπολιτικής δεν επηρεάζει τον προγραμματισμό των ελληνικών τραπεζών για πωλήσεις κόκκινων δανείων, οδηγεί ωστόσο σε αναβολή των όποιων σχεδίων για έξοδο στις αγορές, λόγω της υψηλής μεταβλητότητας και της διεύρυνσης των spreads, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Fitch

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τρέχουσα κατάσταση στο μέτωπο της οικονομίας και της γεωπολιτικής δεν επηρεάζει τον προγραμματισμό των ελληνικών τραπεζών για πωλήσεις κόκκινων δανείων, οδηγεί ωστόσο σε αναβολή των όποιων σχεδίων για έξοδο στις αγορές, λόγω της υψηλής μεταβλητότητας και της διεύρυνσης των spreads, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Η Ελλάδα έχει περιορισμένες άμεσες εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία και οι Ρώσοι επισκέπτες δεν είναι σημαντικοί για τον τουριστικό της τομέα, ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν αμελητέα έκθεση σε Ρωσία και Ουκρανία, εξηγεί η Fitch και επαναλαμβάνει την πρόβλεψή της για ανάπτυξη 3,5% φέτος και 3,2% το 2023. Συνεπώς θεωρεί ότι το τρέχον κλίμα αβεβαιότητας δεν θα επηρεάσει την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να ολοκληρώσουν το 2022 τις προγραμματισμένες πωλήσεις προβληματικών περιουσιακών στοιχείων της τάξης των 4 δισ. ευρώ, ώστε να φτάσει ο κλάδος σε υψηλό μονοψήφιο δείκτη NPE μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο, αναμένει από τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες να αναβάλουν την έκδοση και την αναχρηματοδότηση χρέους λόγω της αυξημένης αστάθειας της αγοράς και των ευρύτερων πιστωτικών spreads. Αλλωστε, όπως επισημαίνει, έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος του 2025 να ανταποκριθούν στον τελικό στόχο για τα ελάχιστα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL) και η Fitch εκτιμά ότι χρειάζεται να αντλήσουν περίπου 12 δισ. ευρώ περαιτέρω.

Δυσκολεύει η έκδοση νέων ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες λόγω αύξησης των επιτοκίων, εκτιμά η Fitch.

Πάντως, ο οίκος υπογραμμίζει τον σημαντικό δεσμό που υπάρχει μεταξύ του κράτους και των ελληνικών τραπεζών και αυτό μπορεί να επηρεάσει τα κεφάλαιά τους. «Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημαντικές θέσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητικό αντίκτυπο στα κεφάλαια σε περίπτωση σημαντικής αύξησης των επιτοκίων ή διεύρυνσης των πιστωτικών spreads», όπως προειδοποιεί. Ωστόσο, ο οίκος προσθέτει πως αυτό ήδη υπολογίζεται στις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών και μπορεί να μετριαστεί με στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου και τη χρήση λογιστικής αναπόσβεστου κόστους.

Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, η Fitch επισημαίνει ότι το πρόγραμμα «Γέφυρα» και οι λύσεις που εφαρμόζουν οι τράπεζες, μετριάζουν τον κίνδυνο για την ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών. Ωστόσο, με βάση τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, περίπου το 16% των δανείων που προηγουμένως ήταν σε μορατόριουμ (τα οποία περιλαμβάνουν επίσης δάνεια με στήριξη από το «Γέφυρα») ταξινομήθηκαν ως στάδιο 3 στα τέλη Μαρτίου 2022 –το υψηλότερο μεταξύ των χωρών της περιφέρειας– και περίπου το 39% ταξινομήθηκε ως στάδιο 2. «Αυτά τα επίπεδα υπογραμμίζουν το κίνδυνο ότι η ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσε να επιδεινωθεί σε περίπτωση καθυστέρησης της οικονομικής ανάκαμψης», όπως προσθέτει ο οίκος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή