Από μεγάλες εταιρείες έγινε το 55% των εξαγωγών το 2020

Από μεγάλες εταιρείες έγινε το 55% των εξαγωγών το 2020

Λίγες και στην πραγματικότητα οι πολύ μεγάλες είναι οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούν κυρίως εξαγωγές, με τις περισσότερες μικρές να περιορίζουν τη δραστηριότητά τους στην εγχώρια αγορά, κάτι ωστόσο που έχει ως συνέπεια μικρά περιθώρια ανάπτυξης

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες και στην πραγματικότητα οι πολύ μεγάλες είναι οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούν κυρίως εξαγωγές, με τις περισσότερες μικρές να περιορίζουν τη δραστηριότητά τους στην εγχώρια αγορά, κάτι ωστόσο που έχει ως συνέπεια μικρά περιθώρια ανάπτυξης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι μεγάλες επιχειρήσεις, με πάνω από 249 απασχολουμένους, οι οποίες αποτελούν το 1,8% του συνολικού αριθμού των εξαγωγικών επιχειρήσεων, πραγματοποίησαν το 55% της συνολικής αξίας των εξαγωγών το 2020, δηλαδή 15,65 δισ. ευρώ.

Στον αντίποδα βρίσκονται οι μικρές επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 απασχολουμένους. Αν και αποτελούν το 90% του συνολικού αριθμού των εξαγωγικών επιχειρήσεων, πραγματοποίησαν το 23,9% της συνολικής αξίας των εξαγωγών το 2020, δηλαδή 6,82 δισ. ευρώ. Οι μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν από 50 έως 249 άτομα και αποτελούν το 7,9% του συνολικού αριθμού των εξαγωγικών επιχειρήσεων, πραγματοποίησαν το 21,1% της συνολικής αξίας των εξαγωγών, δηλαδή 5,9 δισ. ευρώ.

Συνολικά 17.151 επιχειρήσεις πραγματοποίησαν εξαγωγές αξίας 28,48 δισ. ευρώ.

Συνολικά 17.151 επιχειρήσεις πραγματοποίησαν εξαγωγές αξίας 28,48 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 68,8% (19,6 δισ. ευρώ) πραγματοποιήθηκε από επιχειρήσεις των τομέων οικονομικής δραστηριότητας «Μεταποίησης», «Παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού», «Παροχής νερού, επεξεργασίας λυμάτων, διαχείρισης αποβλήτων και δραστηριοτήτων εξυγίανσης» και «Ορυχείων και λατομείων». Το 24,9% (7,094 δισ. ευρώ) της συνολικής αξίας των εξαγωγών πραγματοποιήθηκε από επιχειρήσεις του τομέα «Χονδρικού και λιανικού εμπορίου, επισκευής μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών». Το 6,3% (1,79 δισ. ευρώ) της συνολικής αξίας των εξαγωγών πραγματοποιήθηκε από επιχειρήσεις των τομέων «Γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας», «Κατασκευών» και λοιπών υπηρεσιών (πλην χονδρικού και λιανικού εμπορίου κ.λπ.).

Από την ανάλυση κατά τομέα οικονομικής δραστηριότητας, παρατηρείται ότι στους τομείς «Μεταποίησης», «Παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού», «Παροχής νερού, επεξεργασίας λυμάτων, διαχείρισης αποβλήτων και δραστηριοτήτων εξυγίανσης» και «Ορυχείων και λατομείων», οι 20 επιχειρήσεις με τις μεγαλύτερες σε αξία συναλλαγές πραγματοποίησαν το 47,2% της συνολικής αξίας των εξαγωγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή