«Καλάθι νοικοκυριού»: Τι προβλέπει η ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης

«Καλάθι νοικοκυριού»: Τι προβλέπει η ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης

Η δημιουργία του «καλαθιού» θα είναι υποχρεωτική για όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ που κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση είχαν τζίρο πάνω από 90 εκατ. ευρώ και προαιρετική για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου, σύμφωνα με πληροφορίες του «MR»

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έναν τουλάχιστον κωδικό σε κάθε μία από τις 50 κατηγορίες προϊόντων του «καλαθιού», ο οποίος θα διατίθεται σε προσιτή τιμή συγκριτικά με τους υπόλοιπους κωδικούς της ίδιας κατηγορίας, θα είναι δηλαδή το προϊόν με τη χαμηλότερη τιμή στην κατηγορία του με βάση την τιμολόγηση που κάνει κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ, θα πρέπει να περιλαμβάνει το «καλάθι». Αυτό προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες του «MR» το σχέδιο της νομοθετικής ρύθμισης που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και που πιθανότατα θα ενταχθεί ως τροπολογία σε κάποιο από τα νομοσχέδια που συζητούνται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή. Στόχος του υπουργείου είναι η πρωτοβουλία για το «καλάθι» να τεθεί σε εφαρμογή από τις 2 Νοεμβρίου 2022.

Η δημιουργία του «καλαθιού» θα είναι υποχρεωτική για όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ που κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση είχαν τζίρο πάνω από 90 εκατ. ευρώ και προαιρετική για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου. Για τη μη υποβολή του καταλόγου με τα προϊόντα ή για ελλιπή υποβολή από τις υπόχρεες επιχειρήσεις, θα επιβάλλεται πρόστιμο, το ύψος του οποίου θα καθορισθεί με σχετική υπουργική απόφαση. Με την ίδια υπουργική απόφαση προβλέπεται να καθορισθεί και η συχνότητα ανανέωσης του «καλαθιού». Υπενθυμίζεται ότι αν και αρχικά είχε αποφασισθεί να παραμένει σταθερή η σύνθεσή του, τελικά αναμένεται ότι θα ανανεώνεται κάθε 7 ή 15 ημέρες. Σε κάθε περίπτωση η λίστα με τις κατηγορίες που θα περιέχει το «καλάθι» θα καθορίζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και όχι από τις επιχειρήσεις.

Η νομοθετική ρύθμιση δεν προβλέπει ειδική σήμανση για τα προϊόντα του καλαθιού. Ωστόσο, αυτά θα αναρτώνται σε ξεχωριστή ενότητα στην πλατφόρμα e-Καταναλωτής.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αν και το συγκεκριμένο μέτρο δεν πρόκειται να καταπολεμήσει αποφασιστικά την ακρίβεια και να ανακουφίσει τα νοικοκυριά, όπως ίσως θα γινόταν με μία μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, επισημαίνουν ότι μπορεί να δημιουργήσει έναν ανταγωνισμό στις τιμές μεταξύ των σούπερ μάρκετ προς όφελος του καταναλωτή. Εκτιμούν, πάντως, ότι αρκετοί από τους κωδικούς που θα επιλέξει η κάθε αλυσίδα θα πρόκειται για προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, καθώς αυτά συνήθως έχουν τη χαμηλότερη τιμή σε κάθε κατηγορία.

Πηγή: Moneyreview.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή