Αγ. Πνεύματος: Για ποιους είναι αργία και για ποιους όχι

Αγ. Πνεύματος: Για ποιους είναι αργία και για ποιους όχι

Ανοικτά τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλειστά θα είναι σήμερα Δευτέρα, ημέρα του Αγίου Πνεύματος τα σχολεία, το δημόσιο και οι τράπεζες σε όλη τη χώρα, ωστόσο τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ στην Αθήνα θα λειτουργήσουν κανονικά τη Δευτέρα, όπως κάθε χρόνο, με το σύνηθες ωράριο της Δευτέρας.

Πρόκειται για το τελευταίο τριήμερο αργίας μέχρι τα Χριστούγεννα, αλλά όχι για όλους, καθώς στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν κανονικά.

Παρά ταύτα υποχρεωτικά κλειστά θα είναι τα καταστήματα τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, καθώς σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο της Θεσσαλονίκης δεν επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων λόγω του ότι η ημέρα αυτή αποτελεί αργία.

Να εποπτεύσουν την εμπορική αγορά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την τήρηση της νομιμότητας της αργίας του Αγίου Πνεύματος, καλεί όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας ότι η μη λειτουργία των καταστημάτων είναι υποχρεωτική.

Με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης υπενθυμίζει ότι η υποχρεωτικότητα μη λειτουργίας των καταστημάτων την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, ορίζεται σύμφωνα με απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, όπως αυτή δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2780/τ.Β/03-06-2022.

Ωστόσο, κανονικά θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές στο νομό Θεσσαλονίκης, εντός και εκτός του Πολεοδομικού συγκροτήματος, σύμφωνα με ανακοίνωση Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης.

Σε πολλές ακόμη επαρχιακές πόλεις τα καταστήματα παραμένουν κλειστά σήμερα, ενώ στους τουριστικούς προορισμούς οι επιχειρήσεις θα είναι ανοικτές.

Υπενθυμίζεται ότι η Καθημερινή –όπως και οι άλλες πρωινές εφημερίδες- θα κυκλοφορήσει κανονικά την Τετάρτη.

Πώς αμείβονται όσοι εργαστούν

Η ημέρα δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα αργούν στην περίπτωση που η ημέρα του Αγίου Πνεύματος έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή. Εξίσου, κατά τον ίδιο τρόπο, μπορεί να ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι ως προς την προσαύξηση της αμοιβής για την εργασία που παρέχεται νόμιμα κατά την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω θα λάβουν κανονικά το μισθό τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

Οπως επισημαίνει το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της ΓΣΕΕ, αν παρότι έχει χαρακτηρισθεί η ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει φέτος κατ’ εξαίρεση, τότε οι εργαζόμενοι που απασχολούνται δικαιούνται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο ημερομίσθιό τους (εφόσον αμείβονται με ημερομίσθιο) ή στο 1/25 του μηνιαίου μισθού τους (εφόσον αμείβονται με μηνιαίο μισθό).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ, ΓΣΕΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή