Απαλλαγή από τέλος επιτηδεύματος για εταιρείες που έκαναν προσλήψεις

Απαλλαγή από τέλος επιτηδεύματος για εταιρείες που έκαναν προσλήψεις

Ελάφρυνση 400 με 1.000 ευρώ για όσους αύξησαν το προσωπικό το 2022

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες επιχειρήσεις που αύξησαν το προσωπικό τους το 2022 θα εξαιρεθούν από το τέλος επιτηδεύματος γλιτώνοντας από 400 έως 1.000 ευρώ ανάλογα με τη μορφή της εταιρείας (εάν τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία) αλλά και την έδρα της επιχείρησής τους. Συγκεκριμένα, δεν θα πληρώσουν φέτος τέλος επιτηδεύματος οι επιχειρήσεις που αύξησαν το προσωπικό τους τουλάχιστον για τρεις μήνες εντός του 2022. Στις επιχειρήσεις αυτές κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν το 2023 (εισοδήματα 2022) δεν θα υπολογιστεί τέλος επιτηδεύματος υπό την προϋπόθεση ότι:

α) Τα ακαθάριστα έσοδά τους δεν υπερβαίνουν τα 2 εκατ. ευρώ ετησίως.

β) Αύξησαν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που γλιτώνουν από το τέλος επιτηδεύματος για το φορολογικό έτος 2022, επειδή αύξησαν τις θέσεις πλήρους απασχόλησης μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2022, εάν δεν λάβουν σχετικό email από την ΑΑΔΕ έως τις 7 Ιουλίου 2023, έχουν δικαίωμα να υποβάλουν ένσταση έως τις 28 Ιουλίου 2023 και να ζητήσουν την εξαίρεσή τους.

Ωστόσο, σήμερα ισχύουν και άλλες εξαιρέσεις από το τέλος επιτηδεύματος. Σύμφωνα με τις αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια, απαλλάσσονται:

• Εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

• Ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθερίου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να ισχύσει η ελάφρυνση – Ποια επαγγέλματα εξαιρούνται από την πληρωμή του τέλους.

• Οσοι ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.

• Εμποροι εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής τους.

• Αγρότες του κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Το μέτρο ισχύει και για το φορολογικό έτος 2022 (ίσχυε για τα φορολογικά έτη 2019-2021), με αποτέλεσμα οι αγρότες κανονικού καθεστώτος, για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ καθώς και οι αλιείς της παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα μέτρων, μεταξύ καθέτων, να απαλλάσσονται από το τέλος.

• Επίσης, για τους καλλιτέχνες που επλήγησαν από την πανδημία το τέλος μειώνεται κατά 40% τα επόμενα τρία χρόνια. Ακόμη, απαλλάσσονται πλήρως για τα έτη 2022, 2023 και 2024 όσοι έκλεισαν τα βιβλία τους από την 1η Ιανουαρίου 2010 και προχώρησαν σε επανέναρξη μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

Σημειώνεται ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει και η σταδιακή κατάργηση του τέλους από το 2025 και θα καταργηθεί οριστικά το 2027. Με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, το τέλος επιτηδεύματος θα μειωθεί κατά:

– 20% το 2025 και θα διαμορφωθεί σε 320-800 ευρώ.

– 30% το 2026 για να περιορισθεί σε 224 έως 560 ευρώ.

Το 2027 το τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθεί τελείως έπειτα από 15 χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT