Τα μέτρα του οικονομικού νομοσχεδίου – Αυξήσεις σε μισθούς, μειώσεις φόρων

Τα μέτρα του οικονομικού νομοσχεδίου – Αυξήσεις σε μισθούς, μειώσεις φόρων

Ο υπ. Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως οι παροχές είναι εντος των δυνατοτήτων της οικονομίας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται το πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο περιλαμβάνει σχεδόν το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ όπως είπε ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ενώ τόνισε πως οι παροχές είναι εντος των δυνατοτήτων της οικονομίας. «Δεν πρόκειται να γίνουμε ο πολιτικός Αη Βασίλης», είπε. 

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα όπως αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους, παράταση του Market Pass μέχρι τον Οκτώβριο και το youth pass έως τον Σεπτέμβριο σε όσους συμπληρώνουν φέτος τα 18 τους χρόνια.

Τα μέτρα του οικονομικού νομοσχεδίου – Αυξήσεις σε μισθούς, μειώσεις φόρων-1

Παράλληλα στο πακέτο περιλαμβάνεται ανάσα στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται και θα δουν άμεσα τις συντάξιμες αποδοχές τους να αυξάνονται κατά το ισόποσο του 30% που σήμερα χάνουν επειδή δουλεύουν έστω και μία ημέρα.

Συγκεκριμένα:

  • Αυξήσεις στο Δημόσιο οριζόντια κατά 70 ευρώ. Αφορά ενιαία και ειδικά μισθολόγια
  • Αύξηση του επιδόματος ευθύνης κατά 30%. Περίπου 65.000 δημόσιοι λειτουργοί παίρνουν επίδομα ευθύνης 
  • Αύξηση του οικογενειακού επιδόματος από 20-50 ευρώ με κόστος 155 εκατ. ευρώ. Πάνω από 300.000 δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν επίδομα τέκνων.
  • Αύξηση των επιδομάτων παραμεθορίου από τα 100 στα 130 € αλλά και χιλιομετρικής απόστασης
  • Επιπλέον αύξηση μελών ΔΕΠ με τη μεσοσταθμική αύξηση να είναι 10% επιπλέον των οριζόντιων αυξήσεων που προβλέπονται για τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους με την τελική αύξηση να προσεγγίζει το 15%
  • Αύξηση του αφορολόγητου. Πρόκειται για την αύξηση κατά 1.000 ευρώ  του αφορολογήτου ορίου για τις οικογένειες με παιδιά.Το όφελος ειναι από 90-220ευρω ενώ αφορά 1,34 εκατ νοικοκυριά.
Τα μέτρα του οικονομικού νομοσχεδίου – Αυξήσεις σε μισθούς, μειώσεις φόρων-2
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσους ασφαλίσουν τα ακίνητα για φυσικές καταστροφές. Το μέτρο στοχεύει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης θα την δούμε να εντείνεται τα επόμενα χρόνια.Η έκπτωση θα αφορά μόνο την κατοικία η οποία είναι ασφαλισμένη και όχι το σύνολο της περιουσίας ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα της αναλογικής έκπτωσης πχ για 6 μήνες θα υπάρχει εκπτωση 5% ,για 3 μήνες 2,5%.Σήμερα είναι περίπου 1.000.000 οι ασφαλισμένες κατοικίες από τα 6.000.000.
Τα μέτρα του οικονομικού νομοσχεδίου – Αυξήσεις σε μισθούς, μειώσεις φόρων-3
  • Youth pass. Τον Σεπτέμβριο θα χορηγηθεί για πρώτη φορά το youth pass σε όσους συμπληρώνουν φέτος τα 18 τους χρόνια. Θα πιστωθεί στο ψηφιακό τους πορτοφόλι ή στον τραπεζικό τους λογαριασμό επίδομα 150 ευρώ. Ωφελημένοι θα είναι 200.000 νέοι.
  • Marketpass. Παράταση 3 μήνες ίδια κριτήρια με πριν και τα ποσά. Θα χρειαστεί νέα αίτηση καθώς θα ληφθούν υπόψη οι φετινές φορολογικές δηλώσεις. Η πλατφόρμα θα ανοίξει μόνο για νέες αιτησεις για τους δικαιούχους του πρώτου κύκλου θα γίνει αυτόματα η αίτηση ώστε να μην υπάρξει ταλαιπωρία των δικαιούχων.
Τα μέτρα του οικονομικού νομοσχεδίου – Αυξήσεις σε μισθούς, μειώσεις φόρων-4
  • Απαλλαγή φαρμακευτικής δαπάνης από πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ.Προκειται για 200.000 δικαιούχους.

Πηγή: Moneyreview.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT