Πειραιάς: Υπερδιπλασιασμός των επιβατών κρουαζιέρας το α’ εξάμηνο

Πειραιάς: Υπερδιπλασιασμός των επιβατών κρουαζιέρας το α’ εξάμηνο

Ο αριθμός των αφίξεων επιβατών αναμένεται να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο φέτος

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυναμική επάνοδο σε προ πανδημίας επίπεδα παρουσιάζει το πρώτο εξάμηνο του 2023 η κρουαζιέρα στο λιμάνι του Πειραιά. Παράλληλα, πολλές από τις εταιρείες του συγκεκριμένου κλάδου επιλέγουν πλέον το πρώτο λιμάνι της χώρας για την πραγματοποίηση home porting (εκκίνηση και ολοκλήρωση της κρουαζιέρας από το ίδιο λιμάνι).

Σύμφωνα με στοιχεία της ΟΛΠ Α.Ε., από τις αρχές του έτους έως τον Ιούνιο του 2023 οι προκρατήσεις πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά ήταν αυξημένες κατά 15% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2022, με 272 πλοία να έχουν καταπλεύσει ήδη στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Επίσης, το 40% από αυτά πραγματοποίησε home porting, δηλαδή αφιξο-αναχώρηση του πλοίου από το ίδιο λιμάνι, κάτι που δίνει πολλαπλασιαστικά οικονομικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, τα χρήματα που μπορεί να δαπανά ο κάθε επιβάτης σε κάποιο λιμάνι που χρησιμοποιείται από το κρουαζιερόπλοιο ως άφιξη και αναχώρηση, τετραπλασιάζονται.

Σημειώνεται ότι για το 2023 έχουν προγραμματίσει να καταπλεύσουν συνολικά στο λιμάνι του Πειραιά 765 κρουαζιερόπλοια, έναντι 677 το 2022, ενώ ο αριθμός των αφίξεων επιβατών αναμένεται να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο.

Σε επίπεδο εξαμήνου, το 2023 η διακίνηση επιβατών παρουσίασε αύξηση 108,33% σε σχέση με το 2022, καθώς διακινήθηκαν συνολικά 500.000 επιβάτες, εκ των οποίων οι 270.000 ήταν αυτοί που ξεκίνησαν και τελείωσαν την κρουαζιέρα τους στο ίδιο λιμάνι (home porting). Τo 2022 το ίδιο διάστημα είχαν διακινηθεί μέσω του Πειραιά 240.000 επιβάτες, εκ των οποίων οι 107.000 ήταν από home porting. Συνολικά, σε επίπεδο έτους, το 2022 από το λιμάνι του Πειραιά είχαν διακινηθεί 880.416 επιβάτες με 677 κατάπλους κρουαζιερόπλοιων. To 2019, έτος κατά το οποίο δεν είχαν επιβληθεί ακόμη περιορισμοί λόγω της πανδημίας, είχαν αφιχθεί στο λιμάνι του Πειραιά 622 κρουαζιερόπλοια με 1.098.091 επιβάτες.

O πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Κρουαζιέρας CLIA, Pierfrancesco Vago, μιλώντας πρόσφατα στο Posidonia Sea Tourism Forum στη Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο Ελλάδας στον κλάδο της κρουαζιέρας και τον υποστηρικτικό ρόλο που είχε η χώρα μας για την επανεκκίνηση των πλοίων στην περιοχή της Μεσογείου μετά την πανδημία. Εκτίμησε ότι, ύστερα από τρία χρόνια μειωμένης λειτουργίας, το 2023 ο κλάδος της κρουαζιέρας επιστρέφει στην ανάπτυξη.

«Φέτος αναμένουμε έως και 33 εκατομμύρια επιβάτες κρουαζιέρας παγκοσμίως, υπερβαίνοντας τον όγκο του 2019 κατά πάνω από 11%», τόνισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας παράλληλα την αύξηση των δραστηριοτήτων home porting το 2022 στην Ελλάδα, καθώς, όπως είπε, από τα 87 κρουαζιερόπλοια της CLIA που δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα, 47 έκαναν homeporting – αύξηση 54% σε σχέση με το 2021.

Αναμένεται η υλοποίηση της νέας προβλήτας

Το επόμενο διάστημα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η νέα προβλήτα κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά, έργο που επιδοτείται από την Ε.Ε., συνολικού προϋπολογισμού 136,2 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο, που βρίσκεται στην προσήνεμη περιοχή της εισόδου του λιμανιού, νοτιοδυτικά του μόλου Θεμιστοκλέους, είχε ξεκινήσει αλλά διακόπηκε ύστερα από προσφυγή δημάρχων της περιοχής.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ζητήσει την Απόφαση Εκδοσης Περιβαλλοντικών Ορων, που θα πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύεται και από κυκλοφοριακή μελέτη. Η κυκλοφοριακή μελέτη από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) έχει ήδη ολοκληρωθεί και υποβλήθηκε ως παράρτημα της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο τον Σεπτέμβριο θα εκδώσει και την απόφασή του για τους περιβαλλοντικούς όρους, που θα αφορούν όχι μόνο το έργο στην κρουαζιέρα, αλλά και τα υπόλοιπα έργα.

Η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου θα επιτρέψει τον ελλιμενισμό μεγάλων κρουαζιερόπλοιων (άνω των 300 μέτρων), δίνοντας ώθηση στις προσπάθειες για επιπλέον ανάπτυξη του τουρισμού από το λιμάνι του Πειραιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT