Κομισιόν: Χρηματοδοτική ενίσχυση 106 εκατ. ευρώ για το φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη

Κομισιόν: Χρηματοδοτική ενίσχυση 106 εκατ. ευρώ για το φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη

Πρόκειται για απόφαση στο πλαίσιο των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις κρατικές ενισχύσεις, ενώ αυτή θα γίνει υπό μορφή άμεσης επιχορήγησης

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρηματοδότηση ύψους 106 εκατ. ευρώ ενέκρινε η Κομισιόν, προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατασκευή του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στην Αλεξανδρούπολη.

Πρόκειται για απόφαση στο πλαίσιο των κανόνων της Ευρωπαϊκής Eνωσης για τις κρατικές ενισχύσεις, ενώ αυτή θα γίνει υπό μορφή άμεσης επιχορήγησης. Μάλιστα στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται πως η Κομισιόν εκτιμά ότι «το έργο είναι αναγκαίο για τη διασφάλιση του εφοδιασμού της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με φυσικό αέριο και ότι θα συμβάλει στον στρατηγικό στόχο του REPowerEUE». Με λίγα λόγια θα επιτευχθεί η διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού και ο τερματισμός της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

«Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα θετικά αποτελέσματα του μέτρου υπερτερούν των ενδεχόμενων αρνητικών συνεπειών στον ανταγωνισμό και τις συναλλαγές στην Ε.Ε. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το ελληνικό μέτρο βάσει των κανόνων της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις» τονίζεται.

Οι ελληνικές αρχές κοινοποίησαν στην Κομισιόν τα σχέδιά τους για τη χορήγηση πρόσθετης ενίσχυσης στην Gastrade Α.Ε., τον φορέα υλοποίησης και εκμετάλλευσης του νέου τερματικού σταθμού. Στόχος του μέτρου είναι να δοθεί στη δικαιούχο εταιρεία η δυνατότητα να ολοκληρώσει την κατασκευή του τερματικού σταθμού έως το τέλος του 2023, όπως είχε προγραμματιστεί. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή