Κινεζικοί οίκοι «έδωσαν» την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα

Κινεζικοί οίκοι «έδωσαν» την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα

Η αναβάθμιση αντανακλά την εμπιστοσύνη της κινεζικής πλευράς στη βελτιωμένη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης της Κίνας, ο Lianhe Credit, αναβάθμισε την Παρασκευή τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από BBB-, σε επενδυτική βαθμίδα BBB με σταθερές προοπτικές.

Η αναβάθμιση αυτή έρχεται μία ημέρα μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από έναν άλλον μεγάλο κινεζικό οίκο αξιολόγησης. Ο China Chengxin Credit Rating Group αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από Β- σε ΒΒ+ με σταθερή προοπτική.

Οι δύο οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας με βάση τους ακόλουθους λόγους: Το 2022, επωφελούμενη από τη χρηματοδοτική βοήθεια της Ε.Ε., τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης και την ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού κ.λπ., η ελληνική οικονομία ανέκαμψε έντονα και ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης ξεπέρασε τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, ο οποίος αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται σταθερά το 2023.

Επίσης, όπως αναφέρεται στις αξιολογήσεις, η ελληνική κυβέρνηση συνέχισε να προωθεί μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς και η ικανότητα της κυβέρνησης να εξισορροπεί τα δημοσιονομικά της βελτιώνεται σταθερά, με σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και της επιβάρυνσης του χρέους.

Εξάλλου, επισημαίνεται πως η επαρκής τραπεζική ρευστότητα και η συνεχιζόμενη βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών διασφαλίζουν ότι η κερδοφορία παραμένει σταθερή, με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων να μειώνεται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων σχεδόν 12 ετών.

Σημειώνεται δε πως η ελληνική αγορά εργασίας έχει βελτιωθεί σημαντικά, με την ανεργία να μειώνεται σε νέο χαμηλό ρεκόρ από το 2009 και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να ξεπερνάει τα 20.000 δολάρια.

Περαιτέρω, αναφέρεται ότι τον Ιούνιο του 2023 το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κατήγαγε συντριπτική νίκη στις εκλογές, επιτρέποντας την ομαλή μετάβαση της κυβέρνησης και εξασφαλίζοντας τη συνέχιση των πολιτικών οικονομικής και δημοσιονομικής αναδιάρθρωσης της Ελλάδας.

Η αναβάθμιση της κρατικής πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους δύο από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης της Κίνας αντανακλά την εμπιστοσύνη της κινεζικής πλευράς στη βελτιωμένη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, τους μειωμένους τραπεζικούς κινδύνους, τις προοπτικές μακροοικονομικής ανάπτυξης και τη μεταρρυθμιστική δυναμική της.

Τέλος, εκφράζεται η πεποίθηση ότι η ανάκτηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα θα προσελκύσει ισχυρά περισσότερους Κινέζους επενδυτές στην ελληνική αγορά και θα απελευθερώσει περαιτέρω τις δυνατότητες της σινοελληνικής οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή