Υπογράφθηκε η χρηματοδότηση με 125 εκατ. δολ των Ναυπηγείων Ελευσίνας από τις ΗΠΑ

Υπογράφθηκε η χρηματοδότηση με 125 εκατ. δολ των Ναυπηγείων Ελευσίνας από τις ΗΠΑ

Το business plan προβλέπει κύκλο εργασιών της τάξης των 250 εκατομμυρίων ευρώ σε ορίζοντα τριετίας με «όχημα» την ετήσια εξυπηρέτηση 200 περίπου εμπορικών πλοίων

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την σύμβαση χρηματοδότησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας με ομολογιακό δάνειο ύψους 125 εκατομμυρίων δολαρίων υπέγραψαν την Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας DFC (U.S. International Development Finance Corporation – DFC), Σκοτ Νέιθαν και ο και διευθύνων σύμβουλος της ΟΝΕΧ Shipyards, Πάνος Ξενοκώστας.

Τα κεφάλαια αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτήσουν μέρος των επενδυτικών και άλλων δαπανών του επιχειρηματικού σχεδίου ανάταξης των ναυπηγείων Ελευσίνας με στρατηγικό επενδυτή την ΟΝΕΧ στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης που επικυρώθηκε από το αρμόδιο δικαστήριο πριν τρεις εβδομάδες 

Στην εκδήλωση που περιέλαβε και την εγκαινίαση της πλωτής δεξαμενής «Στρατής Γ. Ανδρεάδης» των Ναυπηγείων Ελευσίνας παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, ο υπουργός ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και υπουργός εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης. Στην ομιλία του ο επικεφαλής της DFC δήλωσε πως η ανάταξη των ναυπηγείων Ελευσίνας εμπεδώνει όρους ασφαλείας για την Ελλάδα η οποία αναδεικνύεται σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο ενώ εκτίμησε πως η χρηματοδότηση θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των ναυπηγείων τα οποία θα είναι πλέον σε θέση να εξυπηρετήσουν και πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, γεγονός που εξυπηρετεί και την ενεργειακή ασφάλεια των ΗΠΑ.

Το εμπορικό τμήμα των ναυπηγείων θα ασχοληθεί με την ναυπηγοεπισκευή και την ναυπήγηση εμπορικών και επιβατηγών πλοίων αλλά και πλωτές πλατφόρμες για υπεράκτια αιολικά πάρκα ενώ το αμυντικό τμήμα με την ναυπήγηση οπλικών πλατφορμών (γάστρες πλοίων) για χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ. Το business plan προβλέπει κύκλο εργασιών της τάξης των 250 εκατομμυρίων ευρώ σε ορίζοντα τριετίας με «όχημα» την ετήσια εξυπηρέτηση 200 περίπου εμπορικών πλοίων. Σε τρία έτη επίσης εκτιμάται πως ο αριθμός των εργαζομένων θα ανέρχεται σε 3000 άτομα.

Σημειώνεται ότι με την επικυρωθείσα συμφωνία εξυγίανσης ρυθμίζονται υποχρεώσεις ύψους 250 εκατομμυρίων προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους εργαζόμενους, το Πολεμικό Ναυτικό και τις πιστώτριες τράπεζες ενώ ο επενδυτής δεσμεύεται να επενδύσει μεσοπρόθεσμα 250 εκατομμύρια για την ανάπτυξη νέων υποδομών και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων όπως και του μηχανολογικού εξοπλισμού των ναυπηγείων. Τα ναυπηγεία Ελευσίνας αναμένεται να πιστοποιηθούν, όπως έχουν ήδη πιστοποιηθεί και τα ναυπηγεία Σύρου, από τον αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, σημειώνουν πηγές της ONEX. 

Υπενθυμίζεται επίσης ότι τα ναυπηγεία Ελευσίνας και η ΟΝΕΧ έχουν επιλεγεί ως συνεργάτης από τον ιταλικό ναυπηγικό όμιλο Fincantieri στο πλαίσιο της διεκδίκησης του προγράμματος ναυπήγησης κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT