Ταμείο Ανάκαμψης: Τρίτο αίτημα πληρωμής για δάνεια 1,85 δισ. ευρώ

Ταμείο Ανάκαμψης: Τρίτο αίτημα πληρωμής για δάνεια 1,85 δισ. ευρώ

H Κομισιόν ενέκρινε πρόσφατα το αναθεωρημένο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας, το οποίο περιλαμβάνει τα 5 δισ. ευρώ επιπλέον δάνεια

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε τρίτο αίτημα πληρωμής από την Ελλάδα, για δάνεια ύψους 1,85 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

«Αυτό το αίτημα πληρωμής σχετίζεται με στόχο που απαιτεί να υπογραφούν 3,5 δισ. ευρώ δανείων RRF από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εμπορικές τράπεζες με τελικούς αποδέκτες για την υποστήριξη ιδιωτικών επενδύσεων που σχετίζονται με τομείς όπως η πράσινη μετάβαση, η ψηφιακή μετάβαση και η καινοτομία. Η Ελλάδα υποβάλλει αυτό το αίτημα πληρωμής νωρίτερα, αντανακλώντας ταχύτερη από την αναμενόμενη απορρόφηση των δανείων από τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

Σημειώνεται, επίσης, ότι το σημερινό αίτημα πληρωμής για δάνεια 1,85 δισ. ευρώ, έρχεται να προστεθεί στο αίτημα πληρωμής που υπέβαλε η Ελλάδα το Μάιο του 2023, για επιχορηγήσεις ύψους 1,72 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται υπό αξιολόγηση από την Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή ενέκρινε το αναθεωρημένο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας, το οποίο περιλαμβάνει τα 5 δισ. ευρώ επιπλέον δάνεια. Το αναθεωρημένο σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί με 18,2 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 17,7 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι πληρωμές στο πλαίσιο του RRF βασίζονται στην απόδοση και εξαρτώνται από την υλοποίηση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει το αίτημα της Ελλάδας και θα διαβιβάσει την προκαταρκτική της αξιολόγηση για την εκπλήρωση του στόχου που απαιτείται για αυτήν την πληρωμή, στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή του Συμβουλίου.

Με αφορμή την κατάθεση του τρίτου αιτήματος πληρωμής, ο κ. Παπαθανάσης, δήλωσε: «Το τρίτο αίτημα πληρωμής για το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), ύψους 1,84 δισ. ευρώ, αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι η χώρα εκπληρώνει τους στόχους και είναι συνεπής στα ορόσημα που έχουν τεθεί στο πλαίσιο λειτουργίας του ΤΑΑ.

Το αίτημα αυτό κατατίθεται λίγες ώρες μετά τη θετική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, ύψους 36 δισ. ευρώ. Και στη συνέχεια της επιτυχούς ολοκλήρωσης όλων των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση 1,7 δισ. ευρώ στο σκέλος των επιδοτήσεων από το ΤΑΑ.

Στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε ακόμα περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας για όλους τους συμπολίτες μας, πρωτίστως για τις νέες και τους νέους, στη δημιουργία ακόμα μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT