Ναυτιλία: Η Ελλάδα εξελέγη στην πρώτη θέση του Συμβουλίου του IMO
Η δήλωση Στυλιανίδη

Ναυτιλία: Η Ελλάδα εξελέγη στην πρώτη θέση του Συμβουλίου του IMO

«Με υψηλό αίσθημα ευθύνης θα εργαστούμε για υλοποίηση στόχων του IMO», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη θέση κατέλαβε για δεύτερη συνεχόμενη φορά η Ελλάδα, με 146 ψήφους σε σύνολο 162 εγκύρων, στην Κατηγορία «Α» του Συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρει ότι η σημερινή επανεκλογή της χώρας μας αποτελεί παγκόσμια αναγνώριση της αξιοπιστίας της ως παρόχου ποιοτικών ναυτιλιακών υπηρεσιών. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είχε καταλάβει την πρώτη θέση και στις προηγούμενες εκλογές που έλαβαν χώρα το 2021.

Οπως εξηγείται στην ίδια ανακοίνωση, στην Κατηγορία «Α» εκλέγονται οι χώρες με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών.

Τονίζεται μάλιστα ότι το επιτυχές αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 33ης Συνέλευσης του Οργανισμού, οφείλεται στις συντονισμένες ενέργειες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του υπουργείου Εξωτερικών.

Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των 40 μελών του Συμβουλίου του ΙΜΟ για την περίοδο 2024 πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023.

Στην Κατηγορία «Α» εκλέχθηκαν, κατά σειρά εκλογής οι: Ελλάδα, Ιταλία, Ιαπωνία, Κίνα, Νορβηγία, Παναμάς, Δημ. της Κορέας, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Λιβερία.

Η δήλωση Στυλιανίδη

Με αφορμή την επανεκλογή της Ελλάδας στην Κατηγορία «Α» του Συμβουλίου του ΙΜΟ, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε τα εξής:

«Η επανεκλογή της Ελλάδας στην πρώτη θέση στην Κατηγορία “Α” του ΙΜΟ για δεύτερη συνεχόμενη φορά είναι μια εξαιρετικά σημαντική επιτυχία της χώρας μας σε μια κρίσιμη και δύσκολη συγκυρία για τη διεθνή ναυτιλία. Επιβεβαιώνει με τον πιο εμφατικό τρόπο την εμπιστοσύνη αλλά και την αξιοπιστία της Ελλάδας καθώς και την άριστη συνεργασία της χώρας μας με τον Οργανισμό και τα κράτη-μέλη του. Παράλληλα επισφραγίζει τον δυναμικό και πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην παγκόσμια ναυτιλία καθώς και τη μακρόχρονη και καθοριστική συμβολή της στη διαμόρφωση της διεθνούς ναυτιλιακής πολιτικής και νομοθεσίας, μέσω της κατάθεσης συγκεκριμένων και ρεαλιστικών προτάσεων καθώς και της συνεχούς και ενεργού παρουσίας μας στις εργασίες των επιτροπών – υποεπιτροπών του Οργανισμού. 

Εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες στα κράτη-μέλη του ΙΜΟ που μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη και την ψήφο τους. Η Ελλάδα, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί και να υποστηρίζει δυναμικά και εποικοδομητικά την υλοποίηση των στόχων του ΙΜΟ για ασφαλή, ενεργειακά αποδοτική, “πράσινη” και βιώσιμη διεθνή ναυτιλία.

Προς αυτή την κατεύθυνση προσβλέπουμε στη γόνιμη συνεργασία με το νέο γενικό γραμματέα του ΙΜΟ κ. Arsenio Dominguez, με τον οποίο ήδη είχα μια πρώτη συνάντηση στο Λονδίνο, καθώς και με τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου του ΙΜΟ, με στόχο την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας για αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής με τρόπο που θα επιτρέψει τη δίκαιη και ισορροπημένη μετάβαση που θα διασφαλίζει την ομαλή διεξαγωγή του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου.

Τέλος, εκφράζω θερμές ευχαριστίες σε όλο το εμπλεκόμενο προσωπικό του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του υπουργείου Εξωτερικών για τις συντονισμένες προσπάθειες που κατέβαλαν για την προώθηση της ελληνικής υποψηφιότητας και που οδήγησαν στη σημερινή μεγάλη επιτυχία».

Η Συνέλευση του ΙΜΟ πραγματοποιείται ανά διετία και αποτελεί το ανώτατο όργανο του Οργανισμού.

Η 33η σύνοδος της Συνέλευσης (Assembly) πραγματοποιείται στην έδρα του ΙΜΟ στο Λονδίνο, από 27 Νοεμβρίου μέχρι 6 Δεκεμβρίου 2023 με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών από το σύνολο των κρατών-μελών του Οργανισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή