Εσείς γνωρίζατε ότι ασφαλίζεται η τέχνη;

Εσείς γνωρίζατε ότι ασφαλίζεται η τέχνη;

Οδηγίες για σωστή κάλυψη των πολύτιμων αντικειμένων μιας αναδυόμενης αγοράς

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αγορά έργων τέχνης στη χώρα μας είναι μικρή. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον Γιώργο Καραβία, επικεφαλής της Karavias Art Insurance, που εισήγαγε την ασφάλεια έργων τέχνης στην Ελλάδα, γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση τα τελευταία πέντε χρόνια. Πώς όμως ασφαλίζεται ένα τόσο ιδιαίτερο περιουσιακό στοιχείο; Προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης κάλυψη των έργων τέχνης, απαιτείται εξειδικευμένο ασφαλιστήριο συμβόλαιο από ασφαλιστές με βαθιά γνώση του αντικειμένου. Παράλληλα χρειάζεται η συνδρομή εμπειρογνωμόνων για την εκτίμηση της αξίας, της κατάστασης, της συντήρησης και των μέτρων προστασίας τους. 

Τι καλύπτουν τα συμβόλαια

Το εξειδικευμένο συμβόλαιο κατά παντός κινδύνου έργων τέχνης και αντικειμένων συλλεκτικής αξίας καλύπτει από πίνακες ζωγραφικής, γραμματόσημα και γλυπτά μέχρι κοσμήματα και ρολόγια. Η αρχιτεκτονική του εν λόγω συμβολαίου προσφέρει στον ασφαλισμένο τη μέγιστη δυνατή κάλυψη από ένα πλήθος κινδύνων – από φωτιά μέχρι βανδαλισμούς. Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο καλύπτει τη συμφωνημένη αξία του έργου ή την αποκατάσταση του, καθώς και σειρά διαδικασιών που προκύπτουν (εκτιμήσεις ζημιάς, κόστος συντήρησης και κάλυψη μεταφορών). 

Οδηγίες για τη σωστή κάλυψη

Ακολουθούν πέντε σημαντικές παράμετροι, όπως μας τις επισήμανε ο κ. Καραβίας: 
1. Η πιστοποίηση της αυθεντικότητας του έργου τέχνης από έμπειρους πραγματογνώμονες ή βάσεις δεδομένων. 
2. Η ορθή εκτίμηση της αξίας του έργου: Η Karavias Art Insurance για να καλύψει αυτό το πεδίο έχει αναπτύξει έναν αλγόριθμο που υπολογίζει την αξία του έργου, ώστε να αποζημιώνεται ορθά ο κάτοχος του έργου. Η δηλωθείσα τιμή είναι και η συμφωνημένη τιμή και δεν υφίσταται ο όρος της υπασφάλισης.
3. Η ύπαρξη συγκεκριμένων και απαιτούμενων μέτρων προστασίας, ανάλογα με την τοποθεσία των έργων τέχνης.
4. Σε ό,τι αφορά τις μεταφορές έργων τέχνης, αυτές ασφαλίζονται εφόσον πραγματοποιούνται μέσω εξειδικευμένων fine art μεταφορικών εταιρειών, δίνοντας έμφαση στην επαγγελματική συσκευασία. 
5. Στην περίπτωση ασφάλισης κοσμημάτων και ρολογιών, για την ασφαλιστική κάλυψη τίθεται ως προϋπόθεση η ύπαρξη πακτωμένου χρηματοκιβωτίου. Ωστόσο, τα τιμαλφή υπάρχει η δυνατότητα να ασφαλίζονται και για το διάστημα που τα φοράει κάποιος, όπως για παράδειγμα όταν ταξιδεύει. 
Το κόστος για την ασφάλιση έργων τέχνης είναι εξαιρετικά χαμηλό, αν αναλογιστεί κανείς τις καλύψεις που παρέχονται. Για έργα συνολικής αξίας 100.000 ευρώ το ασφάλιστρο ξεκινάει από τα 254 ευρώ. Έτσι, η ασφάλιση έργων τέχνης και κοσμημάτων αποτελεί αναμφίβολα σημαντικό μέσο μετριασμού της οικονομικής απώλειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή