Το ανθόμελο «Μέλι Κισσούρι» από την Κάρυστο στο επίσημο Μητρώο της Ε.Ε. για τις ΠΟΠ

Το ανθόμελο «Μέλι Κισσούρι» από την Κάρυστο στο επίσημο Μητρώο της Ε.Ε. για τις ΠΟΠ

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η προστασία της ονομασίας «Μέλι Κισσούρι» θα εφαρμόζεται για ολόκληρη τη γεωγραφική περιοχή του Δήμου Καρύστου

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μητρώο προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ) πρόσθεσε σήμερα η Κομισιόν το ελληνικό ανθόμελο «Μέλι Κισσούρι». Πρόκειται για ανθόμελο, που παράγεται στην περιοχή της Καρύστου από μέλισσες, που αναζητούν άνθη της πορφυρής ερείκης (Erica manipuliflora ή Erica verticillata), που βρίσκονται στην περιοχή. Διατίθεται σε υγρή ή κρυσταλλωμένη μορφή.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η προστασία της ονομασίας «Μέλι Κισσούρι» θα εφαρμόζεται για ολόκληρη τη γεωγραφική περιοχή του Δήμου Καρύστου, που βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας και περιλαμβάνει επίσης τις δημοτικές ενότητες Καφηρέα, Μαρμαρίου και Στύρων.

Το «Μέλι Κισσούρι» έχει ελαφρώς πικρή γεύση, σκούρο χρώμα με χαλκοκόκκινους τόνους και το άρωμά του είναι έντονο. Οφείλει την ιδιαιτερότητά του στο μείγμα κόκκων γύρης στο οποίο κυριαρχεί η γύρη της Erica manipuliflora, η οποία συμπληρώνεται από κόκκους γύρης άγριων φυτών και στην οποία δεν βρίσκονται κόκκοι γύρης καλλιεργούμενων ειδών. Επιπλέον, οφείλει την ιδιαιτερότητά του στο μείγμα κόκκων γύρης με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε σακχαρόζη, που δεν υπερβαίνει το 0,2% και αποτελεί το κατώτερο όριο για άλλα ελληνικά μέλια ερείκης. Η χαμηλή αυτή περιεκτικότητα σε σακχαρόζη οφείλεται σε συγκεκριμένες πρακτικές μελισσοκομίας. Ενας από τους βασικούς κανόνες είναι να μην δίνεται τεχνητή τροφή στις μέλισσες κατά την περίοδο παραγωγής του μελιού, αφού όλες οι διατροφικές τους ανάγκες καλύπτονται από την άφθονη ανθοφορία της ερείκης στην περιοχή.

Η νέα αυτή ονομασία θα προστεθεί στον κατάλογο των συνολικών 1.644 γεωργικών προϊόντων, που ήδη προστατεύονται. Ο κατάλογος όλων των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων περιλαμβάνεται στη βάση δεδομένων eAmbrosia.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT