Α. Βαρβέρης: Τα δεδομένα είναι ο «χρυσός και το πετρέλαιο» της εποχής μας

Α. Βαρβέρης: Τα δεδομένα είναι ο «χρυσός και το πετρέλαιο» της εποχής μας

Σύμφωνα με τον διοικητή του e-ΕΦΚΑ, τα τελευταία χρόνια δόθηκε λύση στο πρόβλημα του χρόνου αναμονής των συντάξεων, καθώς πλέον ο μέσος όρος είναι κάτω από 60 ημέρες

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σημασία των ορθών δεδομένων στη σημερινή ψηφιακή εποχή στις επιχειρήσεις και στην καθημερινότητα των πολιτών αναλύθηκε από εκλεκτούς ομιλητές στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιείται στους Δελφούς από τις 10 έως 13 Απριλίου.

Στη συγκεκριμένη ενότητα, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Λίλη Σπυροπούλου λαμβάνοντας πρώτος τον λόγο, ο κ. Πέτρος Καπασούρης, γενικός διευθυντής της Τειρεσίας, ανέφερε πως «στην εποχή της άφθονης αλλά όχι πάντα έγκυρης πληροφορίας, η Τειρεσίας παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες σε χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις, για να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις πίστωσης, υποστηρίζοντας έτσι την υγιή ανάπτυξη της οικονομίας. Σήμερα, είναι κατά πολύ βελτιωμένο το επιχειρηματικό περιβάλλον: μόνο την τελευταία πενταετία, μειώθηκαν κατά 25% οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στο Σύστημα Δεδομένων Αθέτησης Υποχρεώσεων».

«Καθώς οι εμπορικές συναλλαγές πραγματοποιούνται πλέον 24/7 και οπουδήποτε, η Τειρεσίας παρέχει πληροφόρηση τη στιγμή που ζητείται από την τράπεζα ή την επιχείρηση. Χαρακτηριστικά, μόνο την Καθαρά Δευτέρα, ζητήθηκαν 4.000 credit report και δεδομένα, για την υποστήριξη ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω τραπεζών και buy now pay later.

Παράλληλα, όλες οι επιχειρήσεις, μέσω της πλατφόρμας ΤΣΕΚ www.tsek.teiresias.gr της Τειρεσίας, μπορούν να έχουν ανά πάσα στιγμή online πρόσβαση στα δεδομένα που τηρούνται στη βάση της, ώστε, αξιολογώντας συνδυαστικά, εάν υπάρχουν δεδομένα αθέτησης και τα οικονομικά στοιχεία μίας εταιρείας, να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις πιστώσεις τους και να προστατεύουν τη ρευστότητά τους».

Πάνω στο ίδιο ζήτημα, ο κ. Γιάννης Σαββίδης, οικονομικός διευθυντής, Hellenic Duty Free Shops, τόνισε ότι η ανάλυση δεδομένων παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας της αξιολόγησης των κινδύνων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι επιχειρήσεις. Κατά το συγκεκριμένο στέλεχος, υπάρχουν σχετικές πλατφόρμες, από τις οποίες στη συνέχεια παράγεται το αποτέλεσμα και με αυτό τον τρόπο εξοικονομείται χρόνος και άμεσα διορθώνονται τα όποια προβλήματα. Ως εκ τούτου ελαχιστοποιείται η εξάρτηση από τους παραδοσιακούς τρόπους επίλυσης των ζητημάτων και υπάρχει μια ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των κινδύνων. Μετά τον κορωνοϊό, συμπλήρωσε, οι τάσεις στο ταξιδιωτικό εμπόριο έχουν αλλάξει άρδην, ενώ οι αναλύσεις δεδομένων μπορούν να οδηγήσουν σε πιο στοχευμένες προσφορές για τους πελάτες. Αναφέρθηκε ακόμα σε έρευνες σύμφωνα με τις οποίες, πλέον οι εταιρείες που χρησιμοποιούν δεδομένα, είναι κατά 1,7% πιο αποτελεσματικές και κερδοφόρες από τις υπόλοιπες.

Για την ανάγκη οι επιχειρήσεις να υιοθετήσουν ένα σύστημα παροχής σωστών δεδομένων μίλησε και ο κ. Ευριπίδης Δοντάς, Chairman & CEO, Selected Energy SA, ο οποίος ανέφερε ότι το ρίσκο είναι γενικό σήμερα για τους κανόνες της αγοράς, τους προμηθευτές, την πολιτεία, σε μια καθημερινότητα στην οποία τα δεδομένα μεταβάλλονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια.

Οπως εξήγησε, τα δεδομένα βοηθούν τον επιχειρηματία να έχει γρήγορη πληροφόρηση, κάνοντας μνεία στη συνεργασία με την Τειρεσίας «η οποία δίνει φρέσκα δεδομένα, βάσει των οποίων μπορούμε να αποφασίζουμε». Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι εξακολουθεί να είναι σημαντικός και ο παραδοσιακός τρόπος, των διά ζώσης συναντήσεων με τον πελάτη και τον προμηθευτή, προκειμένου μια εταιρεία να έχει πραγματική εικόνα στην αγορά.

Α. Βαρβέρης: «Ο χρυσός και το πετρέλαιο» της εποχής μας τα δεδομένα

Για τον κ. Αλέξανδρο Βαρβέρη, διοικητή του e-ΕΦΚΑ, «τα δεδομένα είναι ο χρυσός και το πετρέλαιο της εποχής μας, είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τον ΕΦΚΑ να έχει σωστά δεδομένα». Ο διοικητής έφερε ως παράδειγμα τα δεδομένα των συντάξεων, τα οποία αξιοποιούνται με τεχνολογίες data analytics και στοιχεία από τις πηγές. Με αυτόν τον τρόπο δόθηκε λύση τα τελευταία χρόνια στο πρόβλημα του χρόνου αναμονής των συντάξεων, καθώς πλέον ο μέσος όρος είναι κάτω από 60 ημέρες.

Κατά τον κ. Βαρβέρη, εξάλλου, τα δεδομένα είναι βασικός παράγοντας στην έκδοση των συντάξεων, ωστόσο δήλωσε ότι μπορεί να γίνονται και λάθη, καθώς πολλές φορές αυτά μπορεί να μην είναι πλήρη, ενώ ανέφερε ότι γίνονται πλέον βήματα προς την κατεύθυνση αυτή και με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Αναφορικά με τους πιστωτικούς κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίζει μια επιχείρηση, ο κ. Νίκος Μαυρίκος, πρόεδρος, president, Panhellenic Ship Suppliers & Exporters Association, Greece έκανε λόγο για την υπηρεσία ΤΣΕΚ της Τειρεσίας, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να προλαμβάνονται άσχημες καταστάσεις. «Μια επιχείρηση έρχεται συχνά αντιμέτωπη με τον πιστωτικό κίνδυνο. Είναι ζωτικής σημασίας η θωράκιση από επισφάλειες, μια εταιρεία πρέπει να έχει αντικειμενικές πληροφορίες και να μη βαδίζει με τη διαίσθηση» υπογράμμισε.

O ίδιος, επίσης, έκανε λόγο και για την ανάγκη συνδυασμένης έρευνας που γίνεται σε επιχειρήσεις του εξωτερικού, μέσω ερωτηματολογίων και εντοπισμού των καταγεγραμμένων εταιρειών, ενώ πρόσθεσε ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν αρκετά φαινόμενα πλαστοπροσωπίας και ανύπαρκτων επιχειρήσεων.

Στη δική της εισήγηση, η κ. Patricia Battenberg, Head of Strategic Relationships, Worldline, Germany, αναφέρθηκε στη σημασία των δεδομένων στις ψηφιακές συναλλαγές. Οπως υπογράμμισε, το ψηφιακό ευρώ είναι σχεδόν έτοιμο να γίνει μια πραγματικότητα και θα είναι ένας εναλλακτικός τρόπος για μεταφορές σε ένα απόλυτα ψηφιακό περιβάλλον, κάτι που τώρα γίνεται μέσω τραπεζών.

Για την κ. Battenberg, επίσης, είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι το ψηφιακό ευρώ δεν μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως τα μετρητά, που πρέπει να συνεχίζουν να υπάρχουν, όμως μπορεί να βοηθήσει συγκεκριμένες εμπορικές συναλλαγές. Εχει τη δυνατότητα, όμως, να ελαχιστοποιήσει τους τυχόν κινδύνους που είναι πιθανόν να προκύψουν στο ψηφιακό περιβάλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT