Χρήστος Ταραντίλης: «Μοναδική συγκυρία για να επενδύσει το Δημόσιο στην τεχνητή νοημοσύνη»

Χρήστος Ταραντίλης: «Μοναδική συγκυρία για να επενδύσει το Δημόσιο στην τεχνητή νοημοσύνη»

Στην εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στο ελληνικό Δημόσιο αναφέρθηκε ο κ. Χρήστος Ταραντίλης στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Τι είπαν Δημήτρης Παπαστεργίου, Γιάννα Ανδρονοπούλου και Σταύρος Ασθενίδης

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στο ελληνικό Δημόσιο, αναφέρθηκε ο κ. Χρήστος Ταραντίλης, Εταίρος και Επικεφαλής Τομέα Κεντρικής Κυβέρνησης και Δημοσίου της EY Ελλάδος, στο πλαίσιο του πάνελ “Demystifying AI for a more efficient Public Sector”, στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Στο πάνελ συμμετείχαν, επίσης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, η Γιάννα Ανδρονοπούλου, CEO της Microsoft Greece, Cyprus & Malta και ο Σταύρος Ασθενίδης, CEO της Κοινωνίας της Πληροφορίας. 

Ο κ. Χρήστος Ταραντίλης παρατήρησε ότι οι κυβερνήσεις διεθνώς, και στην Ελλάδα, προσπαθούν ενεργά να ενσωματώσουν την τεχνητή νοημοσύνη στη λειτουργία και τις υπηρεσίες τους. Οπως, σημείωσε, πρόκειται για μία μοναδική συγκυρία, κατά την οποία πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και να επενδύσει η χώρα στην τεχνητή νοημοσύνη.

Πέρα από τις υποδομές και τις υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης, συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από περιπτώσεις μη ηθικής ή αλόγιστης χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, σε συνέχεια, μάλιστα, του πρόσφατου EU AI Act.

Όσον αφορά συγκεκριμένες εφαρμογές χρήσης συστημάτων data analytics και τεχνητής νοημοσύνης, ο κ. Ταραντίλης αναφέρθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας, και συγκεκριμένα, στην ανάπτυξη υποδομής που δίνει τη δυνατότητα διασύνδεσης διαφορετικών Υπουργείων, τμημάτων και διευθύνσεων (Gov BI), στην υλοποίηση της οποίας συμμετέχει η EY Ελλάδος. Αυτή η υποδομή, δίνει τη δυνατότητα συνδυαστικής μελέτης δεδομένων από πολλαπλές πηγές, κάνοντας εφικτή τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στο ευρύτερο Δημόσιο, όπως στην παιδεία, στην υγεία, τα οικονομικά, κ.ά.

Επίσης, ο κ. Ταραντίλης αναφέρθηκε στην πρώτη περίπτωση χρήσης της στο πλαίσιο της προαναφερθείσας υποδομής, που στόχο έχει να βελτιώσει τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες προς τους μαθητές, σε όλα τα σχολεία της χώρας. Αυτό, επιδιώκεται να γίνει βελτιστοποιώντας την ανάθεση της διαδικασίας των αναπληρωτών καθηγητών σε εκπαιδευτικά κενά της ειδικότητάς τους, με τρόπο έγκαιρο και αυτοματοποιημένο.

Αναφερόμενος, στον τρόπο αξιοποίησης της ανοικτής καινοτομίας από το ελληνικό Δημόσιο, για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης σε αυτό, εξήγησε ότι βασικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή της αποτελούν, η αποδοχή των δυνατοτήτων της από τους δημόσιους λειτουργούς και η αναγνώριση της δικής τους σημαντικής συνεισφοράς στην αξιόπιστη λειτουργία της. Ακόμη, βασική προϋπόθεση εφαρμογής των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, είναι η διαθεσιμότητα ψηφιακών δεδομένων, μέσω των οποίων θα μπορέσουν να εκπαιδευτούν οι αλγόριθμοί τους.

Τέλος, ο κ. Ταραντίλης παρέθεσε τα βήματα της διαδικασίας ανοικτής καινοτομίας για την ανάπτυξη λύσεων τεχνητής νοημοσύνης στο Δημόσιο:

1. Συστηματική προεργασία και brainstorming από τη πλευρά των δημόσιων λειτουργών του εκάστοτε δημόσιου φορέα ή οργανισμού, για τον καθορισμό των αναγκών που μπορεί να καλύψει η τεχνητή νοημοσύνη

2. Πρόσκληση ειδικών τεχνητής νοημοσύνης (εδραιωμένων επιχειρήσεων, start up εταιρειών, ερευνητικών ομάδων) ώστε να προτείνουν σχετικές καινοτόμες λύσεις

3. Επιλογή από τους παραπάνω των ειδικών τεχνητής νοημοσύνης, με τους οποίους θα δημιουργηθούν “proof of concepts”, και

4. Αξιολόγηση και επιλογή των καινοτόμων λύσεων, από τους ανθρώπους του εκάστοτε δημόσιου φορέα, που θα δημιουργήσουν και τα αντικείμενα των δημόσιων διαγωνισμών, με σκοπό την επιλογή των αναδόχων υλοποίησής τους.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ανέφερε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι σε θέση να βρίσκει λύσεις, ενώ τόνισε ότι δε χρειάζονται ακρότητες και πως δεν πρέπει μόνο να την καταναλώνουμε αλλά και να την παράγουμε.

Οσον αφορά τον ελληνικό υπερυπολογιστή ΔΑΙΔΑΛΟΣ, ο Υπουργός δήλωσε πως ολοκληρώθηκε πριν από δύο ημέρες η διαβούλευση και στόχος είναι να βγει ο διαγωνισμός στον αέρα στις αρχές Ιουνίου, έτσι ώστε σε ένα εξάμηνο να έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία για το έργο των 35 εκατ. ευρώ και σε ένα χρόνο να έχει υπογραφεί η σύμβαση.

Για την πορεία των υπηρεσιών που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη ανέφερε επίσης ότι το myGov «πάτησε» πάνω σε ανάγκες των πολιτών για αυτό και γνώρισε μεγάλη αποδοχή, ενώ την επόμενη εβδομάδα αλλάζει νοοτροπία. Δηλαδή, θα αλληλεπιδρά και θα κάνει πράγματα για τον πολίτη, για παράδειγμα θα μπορεί να παράξει πιστοποιητικά. Για τις νέες πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης ανέφερε επίσης, ότι θα ακολουθήσουν αλλαγές στη δικαιοσύνη και στη συνέχεια στη λειτουργία του Δημοσίου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Σταύρος Ασθενίδης, τόνισε ότι τα έργα που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη βρίσκονται σε ένα πολύ καλό σημείο στην Ελλάδα, καθώς με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν δεσμευθεί πόροι 200 εκατ. Ευρώ. Όσον αφορά το έργο της χρήσης του ΑΙ στην απονομή δικαιοσύνης, δήλωσε ότι αυτό θα λειτουργεί επικουρικά, καθώς θα επιταχύνει διαδικασίες όπως τα πρακτικά των δικών, τη ψηφιοποίηση των διαδικασιών απονομής και του έγχαρτου υλικού.

Συνεχίζοντας, ο κ. Ασθενίδης ανέφερε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθά τη δικαιοσύνη, καθώς θα στηρίζει το φυσικό δικαστή στο λειτούργημά του μέσω της εύρεσης της κατάλληλης νομολογίας. Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2025, καθώς είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και προς το παρόν τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται.

Οσον αφορά τη σχέση του Δημοσίου με την τεχνητή νοημοσύνη, ο κ. Ασθενίδης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα γηρασμένο προσωπικό και για άτομα μέσης ηλικίας που δύσκολα εκπαιδεύονται. Επίσης, είναι καλύτερο να κάνουμε λόγο για εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και να γίνονται στοχευμένες εκπαιδεύσεις σε κλάδους που αυτή χρησιμοποιείται όπως για παράδειγμα η Υγεία.

Η γενική διευθύντρια της Microsoft σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Ιωάννα Ανδρονοπούλου, ανέφερε ότι η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να είναι δίκαιη και διαφανής όταν χρησιμοποιείται, και γι’ αυτό το λόγο το κράτος πρέπει να είναι σε συνεννόηση με τις ρυθμιστικές αρχές. Οσον αφορά τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, τόνισε ότι αυτή επαυξάνει, δεν καταργεί τις δυνατότητες του ανθρώπου και δεν τις αντικαθιστά. Πρόσθεσε τέλος, ότι σήμερα είναι πιο εύκολη η πρόσβαση σε πληροφορία καθώς είναι αποθηκευμένη σε cloud και είναι απαραίτητο να αποκτήσουμε μία κουλτούρα διαρκούς μάθησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή