Κ. Χατζηδάκης: Μειώνονται στο μισό οι προμήθειες για συναλλαγές POS έως 10 ευρώ

Κ. Χατζηδάκης: Μειώνονται στο μισό οι προμήθειες για συναλλαγές POS έως 10 ευρώ

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι μέσα στην εβδομάδα ανοίγει το Taxis για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νομοθετική ρύθμιση, που καταθέτει εντός της εβδομάδας ή το αργότερο την επομένη στη Βουλή, προχωρά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προκειμένου να μειωθούν στο μισό οι χρεώσεις στις συναλλαγές μέσω POS.

Την εν λόγω πρόθεση της κυβέρνησης γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός ανέφερε ότι ήταν δίκαιες οι αντιδράσεις επαγγελματιών από διαφόρους κλάδους, τα περίπτερα, τα ταξί κ.λπ., και αυτό διότι επιβαρύνονταν με προμήθειες 1% ακόμα και για συναλλαγές κάτω των 10 ευρώ.

Πλαφόν 0,5% για συναλλαγές σε μίνι μάρκετ, περίπτερα, ταξί

Ανέφερε ότι αυτές οι προμήθειες θα περιοριστούν στο μισό, καθώς διαπιστώθηκε αδυναμία συνεννόησης ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη που επιβάλλουν προμήθειες (τράπεζες, πάροχοι και σχήματα πληρωμών), σημειώνοντας ότι οι τράπεζες ήταν οι πιο «εύκολες» στη σχετική συζήτηση και ήταν διατεθειμένες να προχωρήσουν σε μειώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπει πλαφόν 0,5% για συναλλαγές σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων (μίνι μάρκετ, περίπτερα, ταξί κ.λπ.) και δεν θα αφορά το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας

Και με βάση τα παραπάνω δεδομένα, όπως σημείωσε ο Κ. Χατζηδάκης, και προκειμένου να λήξει το ζήτημα και να μη «σέρνονται» οι συζητήσεις, η κυβέρνηση προχωρά σε νομοθετική ρύθμιση.

Για φορολογικές δηλώσεις

Αναφερόμενος στις φορολογικές δηλώσεις, ανακοίνωσε επίσης ότι εντός της εβδομάδας ανοίγει το Taxisnet για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, παραπέμποντας σε ανακοίνωση της ΑΑΔΕ για την έναρξη του χρόνου υποβολής των δηλώσεων από τις επιχειρήσεις.

Η προθεσμία, όπως είπε, εκτείνεται εφέτος έως τις 31 Ιουλίου και ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση.

Τέλος, προανήγγειλε αλλαγές από το 2025 και στα πρόστιμα που επιβαρύνουν όσους καθυστερούν την εξόφληση των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Σήμερα επιβάλλεται πρόστιμο ισόποσο με τα τέλη κυκλοφορίας από την 1η ημέρα καθυστέρησης και από του χρόνου θα επιβάλλεται κλιμακωτά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT