Ξεπέρασαν τα 32 δισ. οι προσφορές για το 30ετές ομόλογο

Ξεπέρασαν τα 32 δισ. οι προσφορές για το 30ετές ομόλογο

Μεγάλη είναι η ανταπόκριση για το νέο 30ετές ομόλογο με το οποίο βγαίνει στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο για να αντλήσει 2-2,5 δισ. ευρώ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη είναι η ανταπόκριση για το νέο 30ετές ομόλογο με το οποίο βγαίνει στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο για να αντλήσει 2-2,5 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι προσφορές έχουν ξεπεράσει τα 32 δισ. ευρώ, ενώ το αρχικό επιτόκιο υποχώρησε κατά 5 μονάδες βάσης στις 170 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap, δηλαδή 4,2%.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη έξοδο στις αγορές φέτος, έπειτα από την έκδοση του νέου 10ετούς τον Ιανουάριο. Ο ΟΔΔΗΧ έχει εξουσιοδοτήσει τις BNP Paribas, BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE, JP Morgan και Πειραιώς ως Joint Lead Managers για ένα νέο τίτλο λήξης στις 15 Ιουνίου 2054.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Απριλίου, ο ΟΔΔΗΧ είχε προχωρήσει σε επανέκδοση ελληνικών τίτλων λήξεως 4 Φεβρουαρίου 2035 αντλώντας 200 εκατ. ευρώ με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,61%.

Ηδη, το δανειακό πρόγραμμα του 2024 έχει καλυφθεί σε ποσοστό 52%, καθώς έχουν αντληθεί περίπου 5,2 δισ. ευρώ από τα 10 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος για τη χρονιά. Ωστόσο, η έξοδος στις αγορές πραγματοποιείται με φόντο την αναβάθμιση των προοπτικών της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από την S&P αλλά και τα τελικά στοιχεία για το 2023, που έδειξαν πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,9% του ΑΕΠ, δηλαδή αισθητά υψηλότερο από τον στόχο του 1,1%.

Πρόκειται, εξάλλου, για μία κίνηση που πραγματοποιείται εν αναμονή και της μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Στα θετικά που λειτουργούν υπέρ της Αθήνας είναι επίσης οι χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και τα ταμειακά διαθέσιμα των 35,2 δισ. ευρώ.

Άλλωστε, συνεχίζονται και οι κινήσεις πρόωρης αποπληρωμής δανείων, καθώς η Αθήνα επιστρέφει στην κανονικότητα. Χθες, το Reuters μετέδωσε τα σχέδια του ελληνικού δημοσίου να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων, ύψους 2,5 έως 5 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του 2024, προς τις χώρες της Ευρωζώνης. Η αποπληρωμή πρόκειται να γίνει κατά πάσα πιθανότητα το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Σημειώνεται ότι 30ετής τίτλος είχε εκδοθεί και τον Μάρτιο του 2021, όταν οι προσφορές είχαν ξεπεράσει τα 26 δισ. ευρώ, με τον ΟΔΔΗΧ να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,956% και κουπόνι 1,875%.

Πηγή: Moneyreview.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT