Τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα

Τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Δεν είναι λίγοι στις Βρυξέλλες που θεωρούν ότι η καθυστέρηση της έλευσης της τρόικας και η ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων μπορεί να οφείλεται εν μέρει ακόμα και στην ίδια την κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να κλείσει την αξιολόγηση όσο αργότερα μπορεί για να κερδίσει «πόντους» στο εσωτερικό της χώρας, δείχνοντας έτσι τον σκληρό διαπραγματευτικό της χαρακτήρα. Ομως κανένας δεν αμφιβάλλει ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά ανοιχτά θέματα στη διαπραγμάτευση τα οποία δημιουργούν και διαφορές ανάμεσα στην ίδια την τρόικα και κυρίως ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ανάμεσα στα τρία μέλη της τρόικας (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Ε.Ε.), οι πιο «σκληροί» στις διαπραγματεύσεις είναι οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μετά οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, ενώ οι «πιο ελαστικοί», οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρώτον, στο θέμα της επιστροφής της τρόικας, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ είναι οι πλέον κάθετοι ότι δεν θα έρθουν στη χώρα μας αν δεν βρεθεί σε τελική ευθεία το κλείσιμο της συμφωνίας. Και αυτό γιατί έχουν μία πρόσθετη δυσκολία τα μέλη του Ταμείου. Το ταξίδι Αθήνα – Ουάσιγκτον περιλαμβάνει πάνω από 10 ώρες πτήσης. «Η αλήθεια είναι ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ έχουν κουραστεί με το πηγαινέλα στην Αθήνα ειδικά όταν το homework δεν έχει γίνει» αναφέρει πηγή της τρόικας στην «Κ». Μπορεί οι ταξιδιωτικές δυσκολίες από την Ουάσιγκτον να κάνουν τους εκπροσώπους του ΔΝΤ ακόμα πιο διστακτικούς για να έρθουν στην Αθήνα αλλά κανένας από τους τρεις δανειστές μας (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Ε.Ε.) δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πέμπτη φορά μια προσπάθεια για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα πέσει στο κενό. Στο θέμα της χρήσης των κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) υπάρχει ξεκάθαρα διαφορά ανάμεσα στους δανειστές μας. Η ΕΚΤ αλλά και το ΔΝΤ φαίνεται να είναι κάθετα, θεωρώντας βασικό πρόβλημα ότι το stress tests της BlackRock δεν θα αποτυπώνει την τωρινή κατάσταση των τραπεζών, καθώς αφορά το δεύτερο εξάμηνο του 2013. Ετσι το ΔΝΤ και η ΕΚΤ θεωρούν ότι το θέμα της χρήσης κεφαλαίων του ΤΧΣ θα πρέπει να τεθεί μετά τα stress tests του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών που θα ολοκληρωθούν τέλος Οκτωβρίου.

Συγχρόνως πηγές της τρόικας τόνιζαν στην «Κ» ότι δίνεται η εντύπωση ακόμα και από Ελληνες πολιτικούς ότι «δεν πειράζει αν δεν πληρώνεται τα δάνειά σας» και αυτή τη στιγμή η κατάσταση στις τράπεζες με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται. Παρόλα αυτά, η Ε.Ε. δεν απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει μέρος των κεφαλαίων του ΤΧΣ για να καλύψει χρηματοδοτικές της ανάγκες, αλλά ΔΝΤ και ΕΚΤ είναι αρνητικοί σε κάτι τέτοιο για τους λόγους που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Στο θέμα των μαζικών απολύσεων η ΕΚΤ αλλά και η Ε.Ε. είναι διατεθειμένες να το αφήσουν για μερικούς μήνες αργότερα. «Το θέμα των μαζικών απολύσεων βρίσκεται στο τραπέζι, αλλά θα δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση καθώς γνωρίζουμε ότι το πολιτικό κόστος είναι μεγάλο» λέει πηγή της τρόικας. Πιο συγκρατημένοι πάνω στο θέμα είναι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ.

Και οι τρεις δανειστές μας φαίνονται να συμφωνούν στο ότι η κυβέρνηση έχει κάνει πολύ λίγα στο θέμα των πλειστηριασμών των ακινήτων από τη στιγμή που ψηφίστηκε ο νόμος, με τον οποίο η τρόικα δεν ήταν απόλυτα ευχαριστημένη. «Φαίνεται να υπάρχει η αντίληψη ότι δεν θα συμβεί κάτι με τους πλειστηριασμούς οπότε δεν είναι και απαραίτητο να πληρώσετε» λένε πηγές της τρόικας που τονίζουν ότι αυτή η αντίληψη βλάπτει τις ίδιες τις τράπεζες και εμποδίζει την ανάκαμψη της οικονομίας. Σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ θέλουν 100% την εφαρμογή τους. «Η ελληνική πλευρά συνέχεια λέει ότι δεν θα πάρουμε περαιτέρω μέτρα αλλά θα κάνουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, επιτέλους κάντε τις» λένε πηγές της τρόικας, τονίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και καιρό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή