Ντάισελμπλουμ: «Δεν υπάρχει λόγος για βιασύνη στο θέμα του ελληνικού χρέους» (video)

Ντάισελμπλουμ: «Δεν υπάρχει λόγος για βιασύνη στο θέμα του ελληνικού χρέους» (video)

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά το καλοκαίρι θα συζητηθεί η ρύθμιση του ελληνικού χρέους, δήλωσε κατά την είσοδο του στο σημερινό Eurogroup ο Ολλανδός υπουργός οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Νταισελμπλούμ.

Ερωτηθείς μάλιστα για το αν θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για μείωση του ελληνικού χρέους πριν τις ευρωεκλογές σε περίπτωση  που επιβεβαιωθεί και το πρωτογενές  πλεόνασμα από την Eurostat τον Απρίλιο, ο πρόεδρος του Eurogroup απάντησε:

«Όχι, αλλά δεν βλέπω κανένα λόγο για αυτό στην πραγματικότητα. Εάν οι προϋποθέσεις για το τρέχον πρόγραμμα έχουν ικανοποιηθεί, τότε περαιτέρω εκταμιεύσεις μπορεί να λάβει η χώρα πριν από το Μάιο που θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα μέχρι και τον Αύγουστο. Έτσι, δεν υπάρχει απολύτως κανένας  λόγος να βιαστούμε  σε ένα νέο πρόγραμμα ή νέες αποφάσεις με βάση τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία θα βγουν στο τέλος του Απριλίου.

Σχετικά με τη χρονική στιγμή που θα ληφθεί αυτή η απόφαση, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε «μετά το καλοκαίρι, θα μπορούσε να είναι και το Σεπτέμβριο» σημειώνοντας ότι σε αυτό συμφωνεί και το ΔΝΤ.

«Οι Έλληνες θα χρηματοδοτηθούν από τις συνθήκες του τρέχοντος προγράμματος, μέχρι τον Αύγουστο. Έτσι, στη συνέχεια, τον Αύγουστο θα μιλήσουμε για το μέλλον. Το ελληνικό χρέος πρέπει να μειωθεί, το ζήτημα είναι ποιος θα το κάνει και πώς. Αυτό είναι κάτι που θα συζητήσουμε μετά το καλοκαίρι».

Νωρίτερα, σε συζήτηση που έγινε πριν από το Eurogroup, o Γέρουν Νταισεμπλούμ,  ζήτησε από τα κράτη μέλη της ΕΕ να δώσουν ώθηση στην παραγωγικότητα μέσω της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες «είναι αναγκαίες για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού κράτους πρόνοιας».

Για την περίπτωση της Ελλάδας ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι «με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις το επιχειρηματικό κλίμα έχει βελτιωθεί με την χώρα να γίνεται πιο ανταγωνιστική και  έτσι να αυξηθεί ο τουρισμός».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέα του ΟΟΣΑ  Άνχελ Γκούρια τόνισε ότι «Η ανάπτυξη στην Ευρώπη παραμένει αναιμική».

«Η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη θα μπορούσε ήδη να φανεί αλλά η ανάπτυξη παραμένει αδύναμη και οι συνθήκες δανεισμού σφιχτές» τόνισε υποστηρίζοντας το αίτημα Ντάισεμπλουμ για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς χωρίς αυτές η οικονομική ανάπτυξη, όπως είπε, θα παραμείνει χαλαρή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή