Δάνειο ύψους 235 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ προς τη ΔΕΗ

Δάνειο ύψους 235 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ προς τη ΔΕΗ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιστώσεις άνω του 1 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιεύσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στην Ελλάδα κατά το τρέχον έτος, επιβεβαιώνοντας, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ κ. Μιχάι Τανασέσκου, ότι «η Ελλάδα αποτελεί έναν αξιόπιστο πελάτη για την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Παρουσιάζοντας τη δραστηριότητα της ΕΤΕπ στην Ελλάδα με αφορμή την υπογραφή συμφωνίας με τη ΔΕΗ για δάνειο 235 εκατ. ευρώ, ο κ. Τανασέσκου επέμεινε ότι «η ΕΤΕπ δεν έχει όρια στην επένδυσή της για την Ελλάδα», σημειώνοντας με έμφαση ότι «αυτό που χρειαζόμαστε είναι αξιόπιστα επιχειρηματικά σχέδια».

Το χρηματοδοτούμενο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ καλύπτει την περίοδο 2013-15 και έχει στόχο την ανακαίνιση και ενίσχυση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και την επέκτασή του ώστε να καταστούν δυνατές περίπου 186.000 νέες συνδέσεις στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Οπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός, το δάνειο είναι μέρος συνολικού δανεισμού ύψους 415 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο, δηλαδή τα 180 εκατ. ευρώ, θα υπογραφεί πιθανότατα εντός του έτους ή το αργότερο το 2015.

Το 2013 οι πιστώσεις της ΕΤΕπ προς τη χώρα μας ανήλθαν στο 1,4 δισ. ευρώ, ποσό σχεδόν τριπλάσιο από τα 550 εκατ. ευρώ του 2012. Διπλάσιες σε σχέση με το 2012 είναι και οι εγκεκριμένες πιστώσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που φθάνουν τα 650 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 500 εκατ. ευρώ εντάσσονται στο πρόγραμμα ενίσχυσης της χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, η ΕΤΕπ παρέχει σε επιλεγμένες μεγάλες διεθνείς τράπεζες εγγυήσεις υπέρ των κυριότερων ελληνικών εμπορικών τραπεζών, ώστε οι εγγυήσεις που εκδίδουν να γίνονται δεκτές στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι πρώτες πιστωτικές επιστολές αφορούν μέχρι στιγμής συμβάσεις μόλις 30 εκατ. ευρώ, αλλά σύμφωνα με τον κ. Τανασέσκου, το επόμενο διάστημα το ποσό θα πολλαπλασιαστεί, καθώς αναμένεται η υπογραφή νέων συμβάσεων με ξένες τράπεζες. Σε χαμηλά επίπεδα κινούνται μέχρι σήμερα και οι εκταμιεύσεις μέσω του Ταμείου Εγγυήσεων, ενώ σε εξέλιξη είναι και οι συζητήσεις για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, για το οποίο η συμμετοχή της ΕΤΕπ, σύμφωνα με κ. Τανασέσκου, αποτελεί «ειλημμένη απόφαση». Σε συνάντηση του αντιπροέδρου της ΕΤΕπ με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, παρουσιάστηκαν, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, «οι μελέτες που είχε συμφωνηθεί να εκπονηθούν και ορίστηκαν συναντήσεις τις επόμενες ημέρες σε τεχνικό επίπεδο. Αντικείμενό τους είναι να λυθούν τα εναπομείναντα διαδικαστικά θέματα, με σκοπό να υπογραφεί με την ΕΤΕπ μνημόνιο συνεργασίας αντίστοιχο με αυτά που έχουν ήδη υπογραφεί με τη γερμανική KfW και το Ιδρυμα Ωνάση».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, από τις εγκεκριμένες πιστώσεις του 2013 εκταμιεύθηκε ήδη 1,2 δισ. ευρώ, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην πρώτη θέση των πιστώσεων μεταξύ των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών που ακολουθούν προγράμματα προσαρμογής. Συνολικά από την έναρξη της κρίσης το 2008, η ΕΤΕπ έχει χορηγήσει προς τη χώρα μας πιστώσεις 9 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή