Ποια ξένα funds και τράπεζες αγοράζουν το ελληνικό χρέος

Ποια ξένα funds και τράπεζες αγοράζουν το ελληνικό χρέος

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμερικανικά private equity funds, όπως η York Capital, μεγάλοι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων, όπως η BlackRock, ευρωπαϊκές και ελληνικές τράπεζες, ιδιωτικά και κρατικά ασφαλιστικά ταμεία, sovereign funds από τη Bόρεια Ευρώπη και ειδικότερα τη Σκανδιναβία αλλά και μεγάλος αριθμός hedge funds, όπως η Fortress, η Adelante και η Greylock Capital, «σκουπίζουν» στη δευτερογενή αγορά το ελληνικό κρατικό χρέος. Παράγοντες της αγοράς, προκειμένου να φωτογραφίσουν την ταυτότητα των δυνητικών επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα, υπενθυμίζουν τις επαφές του πρωθυπουργού, το φθινόπωρο, στη Νέα Υόρκη. Χαρακτηριστικό είναι το ενδιαφέρον που φέρεται να έχουν δείξει, μεταξύ άλλων, η Ντενίς Σάιμον, επικεφαλής διαχειρίστρια κεφαλαίων της Lazard Asset Management, ο Τζον Κάρλσον της Fidelity, ο Κνουτ Λάνγκχολμ του κρατικού fund της Νορβηγίας Norgress Bank, ο Νικ Ρέιλι της Blue Crest Capital, ο Μαρκ Βεζίνσκι της Eagle Vale Capital, ο Ιγκνορ Ραγκόσκι της Emso partners, θυγατρικής της Citigroup, ο Μπράιαν Χίγκινκς της King Street Capital, ο Χάρι Χάραντ της NWI Management, η Σάρα Ζέρβος της Openhaimer, ο Ζόζεφ Ντάζα της OFR Capital, ο Τζέιμς Βαλόν της Wellington Managment και ο Ντέιβιντ Μάρτιν της BTG Punctual.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Norges Bank που διαχειρίζεται το κρατικό ταμείο του Οσλο στα τέλη του 2013 διακρατούσε ελληνικά κρατικά ομόλογα αν και η τρέχουσα αξία τους ήταν μόλις 12 εκατ. ευρώ, υποδιπλάσια δηλαδή θέση σε σχέση με αυτή στα τέλη του 2012.

Σε πρόσφατη παρουσίασή της η HSBC αποκάλυψε πολλά ονόματα επενδυτών που τοποθετούνται σε ελληνικά ομόλογα, τόσο κρατικά όσο και, κυρίως, επιχειρηματικά. Μεταξύ αυτών αναφέρει τις Credit Suisse, Fidelity, Alpha Bank, Eurobank, Deutsche Bank, Robeco, Εθνική, Moore Capital, BTG Pactual, Threadneedle Investments, Εθνική Asset Management, Pioneer Investments, M&G Investments, Blue Mountain, Ashmore, Aviva, UBS, Πειραιώς, Alpha Asset Management, Εμπορική Τράπεζα, Julius Baer, Pictet, Obserervatory Capital Management, Brigade Capital Management, ING και Blue Crest.

Επίσης, προ ημερών η Morgan Stanley σε έκθεσή της για την ταυτότητα των επενδυτών της ευρωπαϊκής περιφέρειας που βασίστηκε σε έρευνα μεταξύ των πελατών της, προσδιόρισε ως βασικούς αγοραστές τράπεζες, διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων, αλλά και μονάδες private banking, ενώ εκτιμά πως σκανδιναβικά funds αύξησαν τις θέσεις τους πρόσφατα. Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά πως νέα κεφάλαια από τις ΗΠΑ αλλά και τη Βόρεια Ευρώπη που εμφανίζονται υπο-επενδεδυμένα στον ευρωπαϊκό νότο θα χρηματοδοτήσουν το επόμενο κύμα τοποθετήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή