Η μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή

Η μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στην παρουσίαση της έκθεσης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος χθες στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα εισέπραξε εύσημα από ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο για την «εντυπωσιακή» δημοσιονομική προσαρμογή που κατάφερε. Ο ίδιος τόνισε, ωστόσο, ότι δεν έχουν γίνει όλα όσα πρέπει να γίνουν, αλλά η προσαρμογή που έχει κάνει η Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. Μάλιστα, στην έκθεση της Κομισιόν που συνοδεύει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, προβλέπεται ότι το διάστημα 2015-2017 θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα ύψους 7,7 δισ., εκ των οποίων τα 2 το 2015.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρθηκε στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας λόγω του προγράμματος προσαρμογής, που έχει βάλει και τα θεμέλια για την ανάπτυξη. Το 2014 η ανάπτυξη προβλέπεται να έχει μετά έξι χρόνια θετικό πρόσημο, στο 0,6%, και να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, ενώ τόνισε ότι «έχουμε αφήσει πίσω μας τα χειρότερα» με την ανεργία να παρουσιάζει για πρώτη φορά μέσα στην κρίση μείωση. Συγχρόνως υπάρχουν καλά νέα και στην «τεράστια βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, χάρη στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά.

Η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα είναι «πολύ μεγάλη», καθώς οι στόχοι και οι προσδοκίες για το 2013 ξεπεράστηκαν με το 1,5 δισ. πρωτογενές πλεόνασμα που επιτεύχθηκε. Για το νούμερο του πλεονάσματος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διαφορά ανάμεσα στα 3,4 δισ. που ανακοίνωσε η Ελλάδα και στο ποσό που ανακοίνωσε η τρόικα. Το «καθαρό νούμερο» των 1,5 δισ. της τρόικας προκύπτει, είπε, αν αφαιρέσει κανείς δαπάνες και έσοδα που γίνονται μία φορά και δεν επαναλαμβάνονται, όπως οι δαπάνες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Η αναφορά που είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν στους δημόσιους υπαλλήλους που έχουν ξεπεράσει τους στόχους στις απολύσεις, ενώ τώρα το πρόβλημα είναι περισσότερο ποιοτικό παρά ποσοτικό. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε την ανάγκη της ανανέωσης στον δημόσιο τομέα της χώρας με τον κάθε ένα που αποχωρεί να αντικαθίσταται με κάποιον που θα καλύπτει αξιοκρατικά και όχι κομματικά κριτήρια.

Τα «κακά νέα», όπως τα χαρακτήρισε και που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή, είναι ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Είναι ένα θέμα που θέλει την ενεργή συμμετοχή για την επίλυσή του από όλους τους εμπλεκομένους και τόνισε ότι μία από τις βασικές προτεραιότητες είναι να τεθεί ένα σταθερό νομικό πλαίσιο. Οι τράπεζες πρέπει να είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη. Στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος έχει γίνει σημαντική δουλειά ενώ στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία, καθώς υπάρχουν πολλά περιουσιακά στοιχεία που είναι προς πώληση αλλά υπάρχει καθυστέρηση από την ελληνική πλευρά.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρθηκε στο πιλοτικό πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο αν πετύχει θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί και το 2015. Πολλοί έχουν την αίσθηση πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι βασισμένο σε πολιτικές λιτότητας, αυτό είναι λάθος, είπε και αναφέρθηκε στην υιοθέτηση των 265 από τις 329 προτάσεις του ΟΟΣΑ. Καμία άλλη χώρα δεν έχει κάνει τόσο πολλά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα για τη ρύθμιση της αγοράς και παρ’ όλα αυτά χρειάζεται ακόμη δουλειά.

Αναφορικά με το μαξιλάρι ασφαλείας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δήλωσε ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί μέχρι να τελειώσει και η ΕΚΤ με τη σειρά της τα stress tests στις ελληνικές τράπεζες στο τέλος Οκτωβρίου. Για το θέμα του χρέους ανέφερε ότι είναι βιώσιμο και ότι αναμένεται να μειωθεί στο 125% το 2020 και στο 112% το 2022. Για περαιτέρω ελάφρυνση, είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει αρχίσει κάποια συζήτηση, αλλά αναμένεται στην επόμενη αξιολόγηση.

ΥΠΟΙΚ: Επιστροφή στην ανάπτυξη

Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη, σχολίασε χθες το υπουργείο Οικονομικών μετά την ανακοίνωση των προβλέψεων της Κομισιόν και της έκθεσής της, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «συντηρητικές» τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «H Ελλάδα βρίσκεται πια στον δρόμο της ανάκαμψης, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Κομισιόν. Η οποία προβλέπει ότι φέτος, το 2014, θα υπάρξει για πρώτη φορά άνοδος του ΑΕΠ κατά 0,6% μετά 6 συνεχόμενα χρόνια λιτότητας», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών, παραθέτοντας και τις προβλέψεις για το 2015 (ανάπτυξη κατά 2,9%) και του 2016 (ανάπτυξη κατά 3,7%). «Και όλα αυτά σημαίνουν ασφαλώς και εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας», σημείωσε το υπουργείο και πρόσθεσε ότι «οι προβλέψεις αυτές είναι ιδιαίτερα συντηρητικές και δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν ήδη ή γίνονται τώρα και οι οποίες θα βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».

Επίσης, κατά το υπουργείο, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν «δεν συμπεριλαμβάνουν τις θετικές εξελίξεις στον τομέα της ρευστότητας, ούτε τις θετικές επιπτώσεις από τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος». Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο ανέφερε πως «η Ελλάδα κατάφερε τα τελευταία δύο χρόνια να πάει καλύτερα από τις προβλέψεις και από το πρόγραμμα. Το ίδιο θα συνεχίσει από δω κι εμπρός».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή