Αποφασιστική προώθηση των μεταρρυθμίσεων, σταδιακή μείωση φόρων

Αποφασιστική προώθηση των μεταρρυθμίσεων, σταδιακή μείωση φόρων

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Λυπάμαι που μία ανθρώπινη αντίδρασή μου δημιούργησε λάθος εντυπώσεις, εγώ δεν είμαι πολιτικός, προχωράμε μπροστά, μένω και δίνω τη μάχη» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, αναφερόμενος στις διαρροές που δημιούργησαν σύγχυση τις προηγούμενες μέρες.

Στην ομιλία του ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στις δύο βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, δηλαδή την οριστική επίλυση του ζητήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και την ολική επαναφορά της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων θα επιτρέψει όπως ανέφερε ο υπουργός τη μείωση των έκτακτων φορολογικών βαρών που ελήφθησαν τα προηγούμενα χρόνια «φωτογραφίζοντας» την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει και πρόσφατα.

«Τα δημοσιονομικά αποτελέσματα σε συνδυασμό με την έξοδο στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, και την αναμενόμενη απόφαση για το χρέος, θα μας επιτρέψουν να αρχίσουμε να μειώνουμε προσεκτικά τα έκτακτα φορολογικά βάρη, που αναγκαστήκαμε να υιοθετήσουμε για να μην οδηγηθούμε στον όλεθρο» επισήμανε ο υπουργός.

Ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για μία δύσκολη διαπραγμάτευση σχετικά με το χρέος που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. Η σχετική απόφαση, όπως είπε, θα ληφθεί στο πλαίσιο του περιοδικού ελέγχου της ελληνικής οικονομίας το φθινόπωρο, και αφού περατωθούν οι ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) των συστημικών ευρωπαϊκών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η επερχόμενη απόφαση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ως πράξη αναγνώρισης των προσπαθειών του ελληνικού λαού, αναμένεται να επαναφέρει στο προσκήνιο τη σημασία και τη δυναμική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το μεγαλύτερο οικονομικό και πολιτικό εγχείρημα της σύγχρονης ιστορίας, αναχαιτίζοντας έτσι τα φαινόμενα εσωστρέφειας.

Ο κ. Στουρνάρας συνέδεσε τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος με την επαναφορά της χώρας σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά που θα αυξήσει την απασχόληση, μέσα από τη θεμελίωση ενός εξωστρεφούς, βιώσιμου και ανταγωνιστικού αναπτυξιακού προτύπου. Το πρότυπο αυτό, όπως είπε, θα απελευθερώνει σταδιακά όλες τις δημιουργικές δυνάμεις τις χώρας και θα μας επιτρέπει προσεκτικά και μεθοδικά, να εξαλείφουμε τα πλέον επώδυνα από εκείνα τα έκτακτα μέτρα, που επέβαλαν οι κρίσιμες δημοσιονομικές συνθήκες που αντιμετώπισε η πατρίδα μας.

Με βάση λοιπόν τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί «καθόμαστε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με αξιοπιστία και αυτοπεποίθηση τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «αυτά είναι τα εργαλεία για επιτυχημένη διαπραγμάτευση και όχι οι κενές απειλές προς τους εταίρους μας και τα ανεδαφικά και άνευ ουσίας λόγια». Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, τονίζοντας ότι: «Το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε ότι ο ελληνικός λαός επιθυμεί να διαφυλάξει τη σταθερότητα ως κόρην οφθαλμού, ώστε να μη διακυβευθούν τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών», ενώ αναφέρθηκε στη θετική αντίδραση των διεθνών αγορών, με τις τιμές των ελληνικών ομολόγων να καταγράφουν ανοδική πορεία.

Τέλος, επέμεινε στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και αναφερόμενος χωρίς πάντως να την κατονομάσει στην αξιωματική αντιπολίτευση, υπογράμμισε πως «δεν πρέπει να διστάσουμε να ακολουθήσουμε αυτή την πορεία, δεν πρέπει να ακούσουμε τις Σειρήνες της στασιμότητας και της οπισθοδρόμησης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή