Κομισιόν: Βελτιώνονται τα δημοσιονομικά της Ελλάδας

Κομισιόν: Βελτιώνονται τα δημοσιονομικά της Ελλάδας

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα είναι αξιοσημείωτες αλλά πολλές προκλήσεις υπάρχουν σε διαφορετικούς τομείς και η χώρα πρέπει να αποκτήσει ένα πολύ ισχυρό ιστορικό εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» είναι το συμπέρασμα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα που δημοσιεύθηκε χθες στις Βρυξέλλες. Η έκθεση αυτή γίνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, παρόλο που η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής και δεν γίνονται επιμέρους συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ύφεση στην Ελλάδα μειώθηκε αισθητά το 2013 με το ΑΕΠ να πέφτει 3,9%, καθώς μόλις μία χρονιά νωρίτερα, το 2012 η πτώση του ήταν στο 7%. Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις του 2014, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,6%, ενώ μεγαλύτερη αύξηση κατά 2,9% το 2015. Πτώση και στην ανεργία προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ενώ το 2013 η ανεργία έφτασε στο 27,3%, το 2014 αναμένεται να μειωθεί στο 26%.

Οι τιμές στα καταναλωτικά προϊόντα έχουν πέσει το 2013 και αναμένεται να πέσουν περισσότερο το 2014 ως αποτέλεσμα την μείωσης του κόστους εργασίας αλλά και τις αλλαγές στην αγορά. Οσο η οικονομία θα βελτιώνεται, αναμένεται μία μικρή αύξηση τιμών το 2015. Αυτό που έχει ενδιαφέρον στην έκθεση της Ε.Ε. είναι η σύνδεση των πιθανών αρνητικών εξελίξεων στην Ουκρανία και την Τουρκία με πιθανή επιβράδυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπιστώνει αργοπορημένη αλλά τελικά ουσιαστική πρόοδο της Ελλάδας στο δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής της. Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας έχει βελτιωθεί, ενώ ο τραπεζικός της τομέας έχει σταθεροποιηθεί και εδραιωθεί. Το πακέτο των διαρθρωτικών αλλαγών που ψηφίστηκαν στην τέταρτη αξιολόγηση του Απριλίου θα ενισχύσουν τη δυνατότητα της Ελλάδας για βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία απασχόλησης. Στον τομέα των δημόσιων οικονομικών είναι κρίσιμο η Ελλάδα να συνεχίσει την αυστηρή τήρηση των δημοσιονομικών στόχων. Ειδική αναφορά έγινε στην επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος (0,8% του ΑΕΠ) «που ξεπέρασε τους στόχους του 2013» αλλά και για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μετά από μία απουσία 4 ετών με την έκδοση πενταετών ομολόγων τα οποία «υπερκαλύφθηκαν σημαντικά». Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να πετύχουν τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3% του ΑΕΠ το 2015 παρατείνοντας αν είναι αναγκαίο δημοσιονομικά μέτρα που είναι έτοιμα να λήξουν αναφέρεται στην έκθεση.

Στον τραπεζικό τομέα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ως θετικό σημάδι την πετυχημένη εισαγωγή ιδιωτικών κεφαλαίων στις τράπεζες και δείγμα εμπιστοσύνης στον τομέα. Αυτό που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ χρειάζονται περισσότερες πρωτοβουλίες που να ενισχύουν την κουλτούρα των πληρωμών. «Οι φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί στην αγορά εργασίας επέτρεψαν στην Ελλάδα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της που είχε χάσει την τελευταία δεκαετία» αναφέρει η έκθεση, ενώ η πιο σημαντική προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της πολύ υψηλής ανεργίας στους νέους και χρόνια ανέργους. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να τεθεί σε ισχύ το ταμείο εγγυήσεων για τους νέους το συντομότερο δυνατόν.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε ότι «η ανάπτυξη επέστρεψε στην Ε.Ε., καθώς η ανεργία αργά αλλά σταθερά μειώνεται, ενώ τα δημοσιονομικά είναι πολύ πιο υγιή: ο αριθμός των χωρών που βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος έχει πέσει στις 11 από τις 24 που βρίσκονταν στο αποκορύφωμα της κρίσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή