Με μπλακ άουτ απειλεί η ΓΕΝΟΠ για τη Μικρή ΔΕΗ

Με μπλακ άουτ απειλεί η ΓΕΝΟΠ για τη Μικρή ΔΕΗ

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό την απειλή διακοπών ρεύματος αλλά και ενός μπλακ άουτ θα ζήσει τις επόμενες ημέρες η χώρα, καθώς τα συνδικάτα της ΔΕΗ προχωρούν από τα μεσάνυχτα σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες αντιδρώντας στη σύσταση της Μικρής ΔΕΗ. Τόσο η ΔΕΗ όσο και ο ΑΔΜΗΕ βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αποτρέψουν ενδεχόμενο μπλακ άουτ και να περιορίσουν κατά το δυνατόν τις περικοπές ρεύματος λόγω έλλειψης φορτίων. «Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να κατεβάζουν διακόπτες. Αποτελεί σαμποτάζ κατά του κράτους. Δεν επιτρέπεται να βυθιστεί η χώρα στο σκοτάδι» τονίζει η κυβέρνηση, ενώ κάποια στελέχη μιλούν ευθέως για επίταξη. Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστές εμφανίζονται αποφασισμένοι να θέσουν εκτός λειτουργίας κάθε μονάδα βάσης και ορυχείο της ΔΕΗ, με τις δυνάμεις τους να επικεντρώνεται πρωτίστως σε αυτές που θα παραχωρηθούν στη Μικρή ΔΕΗ.

Σε ετοιμότητα

Η κυβέρνηση ενεργοποιεί τα πολιτικά και νομικά της όπλα απέναντι στο ευρύτερο μέτωπο που συγκροτείται από την αντιπολίτευση και τους συνδικαλιστές, ενώ η ΔΕΗ και ο Διαχειριστής του Συστήματος (ΑΔΜΗΕ) βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αποτρέψουν καταρχήν ένα γενικευμένο μπλακ άουτ και να περιορίσουν κατά το δυνατόν τις περικοπές ρεύματος λόγω έλλειψης φορτίων. Αρμόδια στελέχη του ΑΔΜΗΕ τόνιζαν χθες στην «Κ» ότι για να κρατηθεί το σύστημα όρθιο θα πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή λειτουργία τουλάχιστον 2.000 μεγαβάτ από θερμικές μονάδες της ΔΕΗ στη Βόρεια Ελλάδα. Η συνολική ισχύς των μονάδων της περιοχής είναι περί τα 4.500 μεγαβάτ. Ωστόσο, τα 2.000 εξ αυτών παράγονται από μονάδες που θα εισφερθούν στη Μικρή ΔΕΗ και σε αυτές η συμμετοχή στην απεργία αναμένεται καθολική και η παραγωγή μηδενική. Εκτιμάται, λοιπόν, ότι το σύστημα θα βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο όριο του μπλακ άουτ.

Στην περίπτωση που η ελάχιστη ισχύς πριν από την κατάρρευση διασφαλιστεί, το πρόβλημα θα περιοριστεί σε κατά τόπους διακοπές ρεύματος. Για το πρόβλημα που δημιουργείται από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ αναμένεται να ενημερώσει επισήμως σήμερα τη ΔΕΗ και τον Διαχειριστή Δικτύου προκειμένου να προχωρήσει σε προγραμματισμένες κυλιόμενες διακοπές ρεύματος. Ο ΔΕΔΔΗΕ θα εκτιμά το πρόβλημα στις κατά τόπους περιοχές και θα εκδίδει εγκαίρως δελτία αποκοπής φορτίων. Το μέγιστο της ζήτησης αυτή την περίοδο διαμορφώνεται στα 7.000-7.500 μεγαβάτ, ενώ οι ώρες αιχμής λόγω της λειτουργίας των φωτοβολταϊκών έχει μεταφερθεί από τις μεσημεριανές ώρες στις βραδινές (8 με 10) που η χρήση των κλιματιστικών παραμένει αυξημένη αλλά δεν παράγουν τα φωτοβολταϊκά.

Η κυβέρνηση πάντως εμφανίζεται αποφασισμένη να μην επιτρέψει να βυθιστεί η χώρα στο σκοτάδι εν μέσω θέρους και τουριστικής περιόδου. Ήδη το Μαξίμου επιβεβαιώνει τις πληροφορίες της «Κ» για την πρόθεσή του να φτάσει μέχρι και την πολιτική επίταξη των απεργών. «Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να κατεβάζουν διακόπτες. Αποτελεί σαμποτάζ κατά του κράτους… να βυθιστεί η χώρα στο σκοτάδι και να γίνει όμηρος μιας συντεχνίας, αυτό δεν επιτρέπεται. Δεν θα κυβερνήσουν οι συνδικαλιστές», διεμήνυσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη. Ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Παπαμιμίκος μίλησε, εξάλλου, ευθέως για επίταξη.

Αποκλεισμός μονάδων

Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ εμφανίζονταν πάντως μέχρι και χθες αποφασισμένοι να θέσουν εκτός λειτουργίας κάθε μονάδα βάσης και ορυχείο της ΔΕΗ, με τις δυνάμεις τους να επικεντρώνεται πρωτίστως σε αυτές που θα παραχωρηθούν στη Μικρή ΔΕΗ. Αξιολογώντας και το κυβερνητικό σχέδιο της επιστράτευσης, θα αναζητήσουν ασπίδα προστασίας στις τοπικές κοινωνίες. Σε αυτό που στοχεύουν είναι ο αποκλεισμός των μονάδων από κατοίκους της περιοχής και όχι από εργαζομένους, οι οποίοι θα μπορούν να επικαλεστούν στην περίπτωση

Από σήμερα της επιστράτευσης αδυναμία πρόσβασης στην εργασία τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων «Σπάρτακος» Γιώργο Αδαμίδη, με την κατάθεση του νομοσχεδίου από σήμερα το βράδυ έξω από κάθε μονάδα της ΔΕΗ θα υπάρχει ένας μητροπολίτης και πλήθος κόσμου.

Το σχέδιο νόμου

Η επεξεργασία του σχεδίου νόμου για τη Μικρή ΔΕΗ αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και δεν αποκλείεται να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια του Α΄ θερινού τμήματος, δηλαδή ώς τις 11 Ιουλίου. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε νομοτεχνικές βελτιώσεις που θα διασφαλίζουν την καθολική διαδοχή όλων των υφιστάμενων υποχρεώσεων της ΔΕΗ έναντι εργαζομένων, ασφαλιστικών ταμείων και τοπικών κοινωνιών και από τη νέα εταιρεία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή