Task Force: Πιάστε τους φοροφυγάδες προκειμένου να μειωθούν οι φόροι

Task Force: Πιάστε τους φοροφυγάδες προκειμένου να μειωθούν οι φόροι

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πιάστε τη φοροδιαφυγή αν θέλετε να μειώσετε τους φόρους» τόνισε ανώτατος αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την παρουσίαση της έβδομης έκθεσης των δραστηριοτήτων της Ομάδας Δράσης (Task Force) για την Ελλάδα. Ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε ότι «εάν η φορολογική διοίκηση ήταν πιο αποτελεσματική, θα μπορούσαμε να έχουμε μειώσει το φορολογικό βάρος», υπογραμμίζοντας ότι για τη φορολογική δικαιοσύνη αυτό θα ήταν επιθυμητό. 

Πάντως στην έκθεση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην πρόοδο της φορολογικής διοίκησης όσον αφορά τις οργανωτικές ρυθμίσεις (έκδοση απόφασης του Γενικού Γραμματέα που περιγράφει το νέο οργανόγραμμα) και αφετέρου όσον αφορά τις βασικές επιχειρηματικές διαδικασίες, ιδίως σχετικά με τα αποτελέσματα της είσπραξης οφειλών και των επιστροφών ΦΠΑ.

Θετικά είναι τα αποτελέσματα και από τους ελέγχους που σχετίζονται με παράνομες δραστηριότητες. Εχουν εκπαιδευτεί 700 συμμετέχοντες από την ελληνική Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών, την Οικονομική Αστυνομία, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, τους εισαγγελείς και την Τράπεζα της Ελλάδας. Το πρόγραμμα κατάρτισης έχει πλέον εισέλθει σε επιχειρησιακή φάση κατά την οποία εμπειρογνώμονες παρέχουν στους Ελληνες ελεγκτές σε ειδικές υποθέσεις «καθοδήγηση στον χώρο εργασίας». Ηδη μία υπόθεση, όπως τονίζεται στην έκθεση ολοκληρώθηκε και υποβλήθηκε στον εισαγγελέα, και οδήγησε σε κατασχέσεις και συλλήψεις, ενώ άλλες δύο υποθέσεις ελέγχονται από τις ελεγκτικές μονάδες.

Σημαντική εξέλιξη θεωρείται από την Ομάδα Δράσης και η λειτουργία του έμμεσου μητρώου τραπεζικών λογαριασμών. «Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προόδου, εφόσον τα στοιχεία των τραπεζικών καταστάσεων είναι πλέον διαθέσιμα για έρευνες εντός μιας ημέρας» αναφέρει ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης κ. Ράιχενμπαχ στην έκθεσή του. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί πάνω από 2.700 αιτήσεις από τις διάφορες υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Συνεχίζονται οι εργασίες για την επέκταση του συστήματος πριν από το καλοκαίρι με πληροφορίες επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Μάλιστα η Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών ανέφερε στις ελεγκτικές αρχές 2.628 περιπτώσεις εικαζόμενης φοροδιαφυγής, διαβίβασε 472 υποθέσεις στην Εισαγγελία και πάγωσε περιουσιακά στοιχεία αξίας 205 εκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, στην έκθεση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα που υπάρχουν στην πραγματική οικονομία. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η «χορήγηση δανείων προς την πραγματική οικονομία στην Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση.

Ο τομέας ακόμη καταγράφει υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων, η χορήγηση δανείων είναι περιορισμένη και χαρακτηρίζεται από υψηλές απαιτήσεις για εμπράγματες εγγυήσεις και υψηλά επιτόκια». Οι δραστηριότητες της Ομάδας Δράσης κατά το τελευταίο εξάμηνο επικεντρώθηκαν στη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, ιδίως για τις ΜμΕ.

Ανώτατος αξιωματούχος της Κομισιόν υποστήριξε χθες πως το πρόβλημα της ρευστότητας παραμένει ένα από τα σημαντικότερα για την ανάπτυξη της οικονομίας, όπως και το θέμα των «κόκκινων» δανείων. Ειδικά για τα τελευταία, ανέφερε πως δεν έχει ζητηθεί η συνδρομή της Ομάδας Δράσης. Επισήμανε όμως πως για το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των επιχειρήσεων υπάρχει τεράστια διεθνής εμπειρία που μπορεί να αξιοποιηθεί. Για το ΕΣΠΑ, στην έκθεση αναφέρεται πως την προγραμματική περίοδο 2007-2013, η Ελλάδα βελτίωσε σταθερά το ποσοστό απορρόφησης των Διαρθρωτικών Ταμείων, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνει την 5η θέση σε επίπεδο Ε.Ε. από τη 18η στην οποία βρισκόταν στα τέλη του 2011 και να έχει πλέον διασφαλίσει ποσοστό απορρόφησης άνω του μέσου όρου της Ε.Ε. για τα 3 υπό εξέταση ταμεία – σε αντίθεση με την κατάσταση που επικρατούσε το 2010.

Ωστόσο, υπάρχει υψηλό επίπεδο «υπερβολικών δεσμεύσεων» για το οποίο απαιτείται πολύ προσεκτική διαχείριση, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος της «προεξοφλημένης» χρησιμοποίησης των ταμείων για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Η απαίτηση αυτή ισχύει ιδίως για τα 181 έργα προτεραιότητας. Περί τα 123 από τα έργα αυτά έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή βρίσκονται εντός του χρονοδιαγράμματος. Ωστόσο, για 11 έργα υπάρχει ακόμη κίνδυνος να μην έχουν ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2015. Η παροχή τεχνικής βοήθειας είναι συνεχής προκειμένου να υποστηριχτούν οι εν λόγω εργασίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή