ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Βουλή οι τρεις συμβάσεις για την εξόρυξη πετρελαίου

sti-voyli-oi-treis-symvaseis-gia-tin-exoryxi-petrelaioy-2041260

Ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη των διαδικασιών εξόρυξης στις τρεις περιοχές του Πατραϊκού Κόλπου, των Ιωαννίνων και του Κατακόλου, καθώς σήμερα κατατίθενται στη Βουλή οι τρεις συμβάσεις μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Με την κύρωσή τους από τη Βουλή κλείνει ο πρώτος κύκλος του στρατηγικού σχεδίου για την αξιοποίηση των εγχώριων υδρογονανθράκων.

Οι συμβάσεις βάζουν τα θεμέλια για τη δημιουργία μιας νέας και πολλά υποσχόμενης αγοράς για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, καθώς τα ανάδοχα σχήματα δεσμεύονται για συνολικές επενδύσεις στον τομέα της έρευνας, ύψους 60 εκατ. ευρώ, οι οποίες ανάλογα με τα ευρήματα που θα εντοπίσουν μπορεί να φτάσουν τα 800 εκατ. ευρώ. Τα πρώτα ερευνητικά γεωτρύπανα θα μπουν στο Κατάκολο εντός δύο ετών, με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 5 εκατ. βαρελιών, ενώ σε διάστημα τριών ετών, δύο με τρεις γεωτρήσεις θα «χτυπήσουν» στα Ιωάννινα και στον Πατραϊκό Κόλπο με συνολικά απολήψιμα αποθέματα 300 εκατ. βαρέλια (100 και 200 αντίστοιχα).

Οι ανάδοχες κοινοπραξίες είναι Energean Oil – Petra Petroleum για την περιοχή των Ιωαννίνων, ΕΛΠΕ – Edison – Petroseltic για τον Πατραϊκό Κόλπο και Εnergean Oil – Trajan Οil & Gas για το Κατάκολο, και οι σχετικές συμβάσεις είχαν υπογραφεί σε ειδική τελετή στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τον περασμένο Μάιο.

Επόμενο βήμα είναι ο κύκλος του μεγάλου γύρου παραχωρήσεων στις 20 θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης, που θα ξεκινήσει με τη δημοσίευση της προκήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων μέσα στον Σεπτέμβριο. Το ΥΠΕΚΑ προσδοκά στην προσέλκυση μεγάλων πετρελαϊκών κολοσσών, καθώς οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία σε θαλάσσιες περιοχές μεγάλου και εξαιρετικά μεγάλου βάθους θάλασσας (άνω των 1.000 μέτρων), αποδεδειγμένα πιθανά αποθέματα τα τελευταία 5 έτη, εκτάσεις παραχώρησης τα τελευταία 5 έτη, παραγωγή υδρογονανθράκων σε εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου τα τελευταία 5 έτη.

Η σύμβαση ορίζει 8ετή περίοδο ερευνών σε τρία στάδια, που μπορεί να παραταθεί. Κάθε στάδιο ερευνών σχετίζεται με χωριστό δεσμευτικό πρόγραμμα, ενώ κατά τη μετάβαση από τη μία φάση στην άλλη ο επενδυτής υποχρεούται να αποδεσμεύει ποσοστό μεταξύ 20% και 50% της αρχικής συμβατικής περιοχής και στο τέλος της τελευταίας φάσης θα αποδεσμεύεται όλη η περιοχή ερευνών.