Κλειστά χαρτιά από Ε.Ε. για την επόμενη μέρα του προγράμματος

Κλειστά χαρτιά από Ε.Ε. για την επόμενη μέρα του προγράμματος

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Παρ’ όλο που ο χρόνος έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα, καθώς σε λιγότερο από τρεις μήνες θα σφυρίξει το τέλος του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρατάει ακόμη κλειστά τα χαρτιά για το πώς βλέπει την επόμενη μέρα στην Ελλάδα.

«Υπάρχουν αρκετές άγνωστες παράμετροι», έλεγε ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος χθες στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι για να ληφθεί μια τέτοια σοβαρή απόφαση πρέπει οι Ευρωπαίοι εταίροι να έχουν περισσότερα στοιχεία στα χέρια τους. Πιο συγκεκριμένα, ο ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες που πρέπει να γνωρίζουν ώστε να μπορούν να συζητήσουν αλλά και να αποφασίσουν για την επόμενη μέρα της Ελλάδας. Πρώτον, η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2014. Δεύτερον το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015.

Τρίτον, τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών, που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στις 26 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, τα 11 δισ. που βρίσκονται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας –τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες– δεν είναι σε μορφή μετρητών αυτή τη στιγμή και θα πρέπει να μετατραπούν. Από τη στιγμή που θα εντοπιστούν οι ενδεχόμενες κεφαλαιακές ανάγκες, τότε μέσα σε δύο εβδομάδες θα πρέπει να έχει παρουσιαστεί ένα σχέδιο για το πώς θα καλυφθούν πρώτα από ιδιωτικές πηγές.

Ερωτηθείς αν είναι ευχαριστημένος με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι παρ’ όλο που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, αν ο προϋπολογισμός αντανακλά μεγάλο ρεαλισμό και πολιτικές προτεραιότητες που αντικατοπτρίζει το Μνημόνιο, τότε οι Βρυξέλλες θα είναι ευχαριστημένες.

Ετσι, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένουν να πάρουν περισσότερα στοιχεία στα χέρια τους τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, παρά το γεγονός ότι «ακούν», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, πως η ελληνική κυβέρνηση θέλει μία καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα. Για τον συγκεκριμένο Ευρωπαίο αξιωματούχο αυτό θα εξαρτηθεί από τις παραπάνω παραμέτρους, αλλά και από την κατάσταση των αγορών στο άμεσο μέλλον, καθώς αυτές θα κρίνουν κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί με λογικό επιτόκιο. «Οσο πλησιάζουμε στο τέλος του 2014, τόσο πιο σίγουροι θα είμαστε ότι θα βρεθεί μια ισορροπημένη λύση», δήλωσε.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε χθες δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, οι δανειστές δεν βλέπουν μια «καθαρή έξοδο» της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης, υπονοώντας ότι θα υπάρξει κάποιο προστατευτικό δίχτυ, ένα είδος προληπτικής πίστωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή