ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερχονται μειώσεις στις επικουρικές για εννέα Ταμεία

erchontai-meioseis-stis-epikoyrikes-gia-ennea-tameia-2057250

Αντιμέτωποι με μειώσεις στις επικουρικές τους συντάξεις, από την 1η Ιανουαρίου 2015, βρίσκονται οι ασφαλισμένοι σε 9 επικουρικά ταμεία που έχουν παραμείνει εκτός Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

Σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε εν μέσω έντονων αντιδράσεων, τον περασμένο Αύγουστο, τα ταμεία Επικουρικής Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, Αρτοποιών, Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων, Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων, Συμβολαιογράφων, Δικηγόρων, Ιδιοκτητών Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου, Τεχνικών Τύπου και Ναυτικών θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα ενταχθούν στο ΕΤΕΑ ή θα μετατραπούν σε Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, έως τον Ιούνιο του 2015. Μέχρι τότε, όπως διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, θα λειτουργούν με βάση τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Αναλυτικά, στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι τα επικουρικά ταμεία θα πρέπει να τηρούν ατομικές μερίδες για κάθε ασφαλισμένο και να επανεξετάζουν το ύψος των συντάξεων που καταβάλλουν στην αρχή κάθε έτους. Βάσει νόμου, η σύνταξη θα αναπροσαρμόζεται με βάση: α) τα δημογραφικά δεδομένα, β) το πλασματικό ποσοστό επιστροφής για το ποσό των συσσωρευμένων εισφορών που προκύπτει από την ποσοστιαία μεταβολή των συντάξιμων αποδοχών των ασφαλισμένων, γ) την επιλογή ή όχι της μεταβίβασης της σύνταξης στα δικαιοδόχα μέλη κατά τη στιγμή της συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου από τον επικουρικό του φορέα και δ) τον συντελεστή βιωσιμότητας.

Εάν και μετά την εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας προκύψει οποιοδήποτε έλλειμμα, με απόφαση του υπουργού Εργασίας, το ποσό της σύνταξης θα αναπροσαρμόζεται πριν από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, με στόχο τη μη ύπαρξη ελλείμματος. Αυτό θα πρέπει να επανεξετάζεται σε τριμηνιαία βάση και αν απαιτούνται περισσότερες προσαρμογές θα λαμβάνονται κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Η ευθύνη να διασφαλιστεί ετησίως μηδενικό έλλειμμα ανήκει στο Δ.Σ. του Ταμείου.