Ανησυχία λόγω πολιτικών εξελίξεων για την πορεία των φορολογικών εσόδων

Ανησυχία λόγω πολιτικών εξελίξεων για την πορεία των φορολογικών εσόδων

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την πορεία των εσόδων τον τελευταίο μήνα του έτους, η οποία ενδεχομένως να επηρεαστεί δυσμενώς εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων.

Ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός καλείται να λειτουργήσει σε ένα περιβάλλον που κατά τεκμήριο επηρεάζεται από τις πολιτικές εξελίξεις και, όπως είθισται, οι έλεγχοι σε φυσικά και νομικά πρόσωπα περιορίζονται σε προεκλογικές περιόδους.

Αποτελεί δε μεγάλο στoίχημα για την ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων το κατά πόσον θα μπορέσει να παραμείνει μακριά από τις εξελίξεις και τις πιέσεις και να πετύχει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές της χώρας. Πόσο μάλλον όταν υπάρχει το κακό προηγούμενο της απομάκρυνσης του πρώην γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη, κατόπιν πολιτικών πιέσεων που του ασκήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Νοέμβριο τα έσοδα του προϋπολογισμού παρουσίασαν μείωση κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του νέου προϋπολογισμού. Η εξέλιξη αυτή διευρύνει την υστέρηση εσόδων σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί για το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, στο 11μηνο του έτους τα έσοδα αποκλίνουν έναντι των στόχων κατά 1,8 δισ. ευρώ.

Ο φόβος του οικονομικού επιτελείου είναι να μη διευρυνθούν περαιτέρω οι απώλειες στα έσοδα τον τελευταίο μήνα του έτους, από μία ενδεχόμενη «στάση πληρωμών» από τους φορολογουμένους. Σημειώνεται ότι στα τέλη του μήνα θα πρέπει να καταβληθεί η τέταρτη δόση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), που ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι το 2014 θα υπάρξει απόκλιση στα έσοδα συγκριτικά με τους στόχους του προϋπολογισμού, ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Βέβαια, το ποσό αυτό αναμένεται να καλυφθεί μερικώς από τις μεγαλύτερες εισροές εσόδων από την Ε.Ε. (ΠΔΕ) και από τις δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2015 (τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο).

Εάν επιβεβαιωθούν οι φόβοι των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα είναι ιδιαίτερα σκληρές με τους πιστωτές της χώρας, που ζητούν νέα μέτρα το 2015. Ηδη ο πήχυς για το 2015 είναι ιδιαίτερα υψηλός και συγκεκριμένα ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή από τη Βουλή προβλέπει την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1,409 δισ. ευρώ σε σχέση με το τρέχον έτος. Τα επιπλέον έσοδα θα προέλθουν από την αύξηση των φόρων στην άμεση και έμμεση φορολογία, χωρίς, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, να επιβληθούν νέοι φόροι εκτός από όσους έχουν ήδη ψηφιστεί και θα εφαρμοσθούν για πρώτη φορά το 2015 (αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στα εισοδήματα από ενοίκια στο 11% από 10%, φορολόγηση των αγροτών με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ χωρίς αφορολόγητο και φορολόγηση των παροχών ως εισόδημα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή