Νέες καθυστερήσεις στην πώληση του ΑΔΜΗΕ

Νέες καθυστερήσεις στην πώληση του ΑΔΜΗΕ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύννεφα σε μία από τις πιο ώριμες ιδιωτικοποιήσεις φέρνουν οι πολιτικές εξελίξεις που προδιαγράφει η απόφαση για επίσπευση της προεδρικής εκλογής. Πρόκειται για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, μέσω διεθνούς διαγωνισμού που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2014 και κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον δύο κορυφαίων ευρωπαϊκών εταιρειών και συγκεκριμένα του Διαχειριστή Δικτύου της Ιταλίας, ΤΕRNA και του Διαχειριστή Δικτύου του Βελγίου, Elia, καθώς και της κινεζικής εταιρείας China State Grid Corporation.

Στις μέχρι τώρα καθυστερήσεις στη διευθέτηση μιας σειράς κρίσιμων θεμάτων που συνδέονται με την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης προστίθεται και ο παράγοντας «πολιτική αβεβαιότητα», που ήδη είχε αρχίσει να προβληματίζει τους επενδυτές. Οι ανησυχίες εντείνονται μετά τις χθεσινές εξελίξεις και το πολύ πιθανό πλέον ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες. Οι εξελίξεις, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες μάλιστα διαβεβαιώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τους εργαζομένους της εταιρείας για ακύρωση της ιδιωτικοποίησης σε περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ενισχύουν περαιτέρω τον προβληματισμό των υποψηφίων επενδυτών. Κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) επισημαίνουν ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανακοπής της.

Ωστόσο, το ΥΠΕΚΑ δεν είναι ακόμη σε θέση να προσδιορίσει πότε θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το άνοιγμα της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου, το οποίο θα περιλαμβάνει και τη ρύθμιση για την απαλλαγή του ΑΔΜΗΕ από τη διαδικασία είσπραξης του τέλους ΑΠΕ, που έχουν ζητήσει οι επενδυτές ως εγγύηση για τον περιορισμό του ρίσκου από την αγορά ηλεκτρισμού. Η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι καθοριστικής σημασίας τόσο για την κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς από τους ενδιαφερομένους όσο και για ύψος του οικονομικού τιμήματος. Η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για τον ΑΔΜΗΕ, με βάση τις τελευταίες δεσμεύσεις της χώρας έναντι της τρόικας, θα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι για την έναρξη αυτής της διαδικασίας το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να διασφαλίσει τη συμμετοχή επενδυτών, μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Ο κίνδυνος να χαθεί η ευκαιρία μιας μεγάλης ιδιωτικοποίησης που θα έφερνε στη ΔΕΗ κεφάλαια ύψους μέχρι και 1 δισ. είναι πλέον ορατός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή