«Πάγωσε» η αγορά ακινήτων λόγω της πολιτικής αστάθειας

«Πάγωσε» η αγορά ακινήτων λόγω της πολιτικής αστάθειας

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φρένο» αναμένεται να μπει στην προοπτική άμεσης ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων κατά το 2015, καθώς η επαναφορά του παράγοντα της πολιτικής αστάθειας, προβλέπεται ότι θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στην αύξηση της ζήτησης τόσο από τους ιδιώτες όσο και από τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει σε σχετική μελέτη η Δανός/BNP Paribas Real Estate, όπου τονίζεται ότι αν και για το 2015, η αρχική πρόβλεψη έκανε λόγο για μια αναμενόμενη καλυτέρευση των συνθηκών, εντούτοις προϋπόθεση για κάτι τέτοιο ήταν η δυνατότητα λειτουργίας της οικονομίας σε ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον, χωρίς άλλες εκπλήξεις, καθώς και της, έστω, δειλής αύξησης του ΑΕΠ.

Σύμφωνα όμως με τον κ. Γιάννη Παρασκευόπουλο, γενικό διευθυντή της Δανός/BNP Paribas Real Estate, «οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις επιβεβαίωσαν όμως τις ανησυχίες, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον ένα φρένο στα όποια επενδυτικά προγράμματα και να υπερισχύει, ιδιαίτερα στους ξένους επενδυτές, η επιθυμία αναμονής, μέχρι να ξεκαθαρίσει -ξανά- το τοπίο. Οποιαδήποτε πρόβλεψη, λοιπόν, για το 2015 είναι πλέον παρακινδυνευμένη και υπόκειται σε πολλές παραμέτρους».

Ειδικά, στην αγορά κατοικίας, τονίζεται ότι κατά το 2014, ναι μεν συνεχίστηκε η πτωτική πορεία των τιμών, αλλά πλέον με σαφώς μικρότερο ρυθμό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο, παρά τη μεγάλη πτώση τιμών, ιδίως στα ακίνητα των ακριβών περιοχών, μια σειρά λόγων αποτρέπουν την ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας, αρχής γενομένης από την ανύπαρκτη δυνατότητα δανεισμού, ενώ ταυτόχρονα πολλά ακίνητα είναι δανεισμένα σε υψηλές αξίες, με αποτέλεσμα ακόμα κι αν θέλουν οι ιδιοκτήτες τους να τα πωλήσουν, οι τράπεζες δεν δίνουν, προς το παρόν τουλάχιστον, τη συγκατάθεσή τους για «κούρεμα» του δανείου. Ενας ακόμα λόγος είναι το γεγονός ότι το ήδη υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης και ιδιοκτησίας, σημαίνει ότι δεν υπάρχει η έντονη ανάγκη για αλλαγή στη στέγαση των νοικοκυριών.

Ιδίως, όσον αφορά τις τράπεζες, ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρει ότι οι περισσότερες εξ αυτών είχαν αρχίσει, έστω με εμφανή τα σημάδια αυτοσυγκράτησης, να ανακοινώνουν τα πρώτα προγράμματα πιστωτικής επέκτασης, στοιχείο «απαραίτητο για την επαναλειτουργία της αγοράς, ιδίως στην αγορά κατοικίας, καθώς καμία αγορά πουθενά στον κόσμο δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την ύπαρξη πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό. Οι πολιτικές εξελίξεις έχουν οδηγήσει σε ανάσχεση της όλης διαδικασίας, τουλάχιστον έως ότου βρεθεί το νέο σημείο ισορροπίας του πολιτικού και οικονομικού σκηνικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή