Μείωση ορίων για την προστασία της κύριας κατοικίας

Μείωση ορίων για την προστασία της κύριας κατοικίας

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναθεώρηση προς τα κάτω των εισοδηματικών κριτηρίων που θα ισχύσουν για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς οδηγείται υποχρεωτικά η κυβέρνηση υπό το βάρος της συμφωνίας με τους δανειστές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αναπροσαρμοσμένο νομοσχέδιο θα αποσταλεί για τη λήψη γνώμης από την ΕΚΤ, κάτι που πριν από τη συμφωνία το ΥΠ.ΟΙΚ. διέψευδε κατηγορηματικά, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΕΚΤ.

Από την πλευρά των τραπεζών διατυπώνονται ενστάσεις για το σχέδιο που αφορά στους πλειστηριασμούς (βλ. σχετικό ρεπορτάζ στη σελ. 21). Χθες, μάλιστα, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, είχε συνάντηση με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.

Την ίδια ώρα, πάντως, η πολιτική ηγεσία του υπ. Οικονομίας επιμένει στο σχέδιο για τη δημιουργία δημόσιου ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης για τα «κόκκινα» δάνεια των φυσικών προσώπων -στεγαστικά και καταναλωτικά- χωρίς, ωστόσο, να μπορεί ακόμη να δώσει πειστικές απαντήσεις για το πώς θα χρηματοδοτηθεί το εν λόγω εγχείρημα, από τη στιγμή που τα 11,6 δισ. του ΤΧΣ επεστράφησαν στον EFSF.

Τα νέα κριτήρια, τα οποία προσανατολίζεται να θέσει το υπουργείο Οικονομίας στο νομοθέτημα για την απαγόρευση των πλειστηριασμών, είναι τα ακόλουθα:

• Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας θα πρέπει να είναι έως 300.000 ευρώ, έναντι 400.000 ευρώ που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

• Το σύνολο της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να είναι έως 500.000 ευρώ, έναντι 700.000 ευρώ που προβλεπόταν στο αρχικό προσχέδιο.

• Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θα πρέπει να είναι έως 50.000 ευρώ (αρχικά προβλεπόταν 70.000 ευρώ).

• Το σύνολο των καταθέσεων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ (αντί για 70.000 ευρώ που ήταν η αρχική πρόθεση).

Κατά τη διάρκεια απαγόρευσης του πλειστηριασμού, οι οφειλέτες υποχρεούνται να καταβάλουν προς τους πιστωτές τους το 10% του μηνιαίου εισοδήματός τους, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 25.000 ευρώ. Στην περίπτωση που ξεπερνά τα 25.000 ευρώ, θα καταβάλλουν 10% στο ποσό μέχρι τα 25.000 ευρώ και ποσοστό 20% στο υπερβάλλον.

Η ρύθμιση θα έχει ισχύ έως τις 31.12.2015 και θα αφορά μόνο τους οφειλέτες εκείνους στους οποίους η τράπεζα έχει αποστείλει ειδοποίηση για πλειστηριασμό, αφού δηλαδή έχει προηγηθεί το διάστημα των 90 ημερών που κατέστη ληξιπρόθεσμη η οφειλή, καθώς και το στάδιο της προσπάθειας ρύθμισης του χρέους με την τράπεζα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, από τη ρύθμιση αυτή θα επωφεληθούν περί τους 40.000 δανειολήπτες.

Αντικείμενο διαπραγμάτευσης και όχι χαμένη υπόθεση εξακολουθεί να θεωρεί ο υπουργός Οικονομίας τη χρηματοδότηση του ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων με 3 δισ. από τα κεφάλαια του ΤΧΣ, προκειμένου να αποκτηθούν δάνεια 12 δισ. με έκπτωση στο 50% επί της ονομαστικής αξίας μαζί με τις υποθήκες. Με τα 3 δισ. ο φορέας θα καταβάλει αρχικό τίμημα για το 1/4 της αξίας των δανείων και με στόχο σταδιακά να ανακτήσει το 70%-75% της αξίας των δανείων. Ο οφειλέτης θα πληρώσει ένα μέρος της οφειλής στον φορέα, ενώ ένα μέρος της οφειλής θα καλυφθεί από το Δημόσιο. Στο υπουργείο εξετάζεται σε πρώτη φάση και η δημιουργία ενός μικρότερου φορέα, ο οποίος απαιτεί χαμηλότερη χρηματοδότηση, για τη διαχείριση μικρής μερίδας «κόκκινων» δανείων, αυτών που ανήκουν σε εξαιρετικά ευπαθείς ομάδες. Για τον λόγο αυτό, βεβαίως, οι διαπραγματεύσεις που ξεκινά ο υπουργός Οικονομίας θα είναι όχι μόνο με την ΕΚΤ, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή